In feestmodus blokken

De feestdagen zijn aangekomen en dus ook de kerstexamens. Waar veel studenten zich aan ergeren (waaronder ik), is dat we niet in de blokmodus zijn, maar in feestmodus. Oudejaarsavond komt eraan en dus bereiden we ons liever voor op het volgende feestje, dan te blokken. De focus is dus vaak ver te zoeken, maar hoe los je dat dan op?
Feestmuziek tijdens het blokken. Zit daar potentie in?

Ja en nee, iedereen heeft een andere smaak van muziek. Als je zo’n persoon als ik bent dat beter studeert met muziek, kan je best de muziek opzetten die je graag luistert. Rustige muziek of klassieke muziek zonder lyrics zijn een aanrader.
Wist je dat gamemuziek ook goed kan zijn? Uit onderzoek is gebleken dat muziek dat in games gebruikt wordt, ontworpen is om je dichter bij het spel te brengen en je beter te laten concentreren. Geloof je het niet? Lees dan zeker dit artikel.
Zoals ik doen en feestliedjes opzetten in plaats van de muziek die ik gewoonlijk luister, is toch wel geen goede blokhack. Het gaf me wel het idee om deze post te schrijven, dus het heeft op zijn minst dat opgebracht!
20 minuten leren en 40 minuten gamen

Dat is al helemaal geen goed plan. Je hoort het vaak van je vrienden: “ik heb de nieuwe Outer Worlds gekocht!”, “die serie moet je zeker zien!”, … Je weet wel waar we het over hebben, bingegedrag. Een nieuwe serie opzetten middenin je blokweek? Not done. Tenzij je na één aflevering de boel kan afsluiten en terug in blokmodus kan. En geef toe, weinigen van ons kunnen dit.
Gamen is ook zo’n adder onder het gras. Dan zul je waarschijnlijk denken: maar Vincent, ik game meestal na het blokken! Wel, na het blokken een spelletje opzetten is ook vaak iets gevaarlijk. De andere dag heb ik bijvoorbeeld ‘the Outer Worlds’ opgezet, en voor ik het wist was het 3u s ’nachts! Niet goed voor je bioritme dus. Ga dan eerder een terrasje doen.
Het op zijn zuipen zetten?

Nee, dat bedoel ik niet met een terrasje doen. Iedere mens heeft wel nood aan buiten te komen en sociale interactie, dus kan dat wel gezond zijn om te doen. In mijn eerste jaar heb ik eens een infosessie gedaan over hoe je moet studeren en ze gaven dat als tip. Eens naar je plaatselijke studentencafé gaan.
Ik ben voorstander van deze tip, maar in vorige blokperiodes heb ik al wel eens meegemaakt dat ik er langer bleef dan gepland. Dat ene pintje werd 2 pintjes, naar 3 en dan naar meer omdat het gewoon te gezellig was. De ochtend erop was ik uiteraard in geen enkele staat om te studeren, dus probeer ik niet te veel weg te gaan. Oudejaarsavond is natuurlijk een uitzondering!
Een pintje kan natuurlijk geen kwaad, zolang het maar bij 1 pintje blijft. Maar om hetzelfde effect van ontspanning te krijgen op een gezondere manier dan het op zijn zuipen te zetten, lees verder!
Sport je te pletter

Een tip die ik vaak niet volg, maar wat veel sportfanaten onder ons zeker opvolgen. Ga eens een rondje joggen, zwemmen of fitnessen. (Voor de minder sportieven: gewoon wandelen lijkt ook al te helpen, liefst in de natuur). Fysieke ontspanning is goed tegen de stress en ook goed voor je concentratie. Is seks daar ook goed voor?
Ja. Je bent dan ook fysiek bezig en er komen ook nog eens endorfines vrij. Dan ga je even slapen en kan je de stress loslaten. Een betere nachtrust dus! Examenstress verhoogt dus ook de goesting van de meeste studenten. Volgens dit artikel in de HLN heeft sporten en alcohol ook zo’n effect. Maar zoals ik hierboven al heb gezegd, probeer zo veel mogelijk van de alcohol af te blijven. Hoe wanhopig het ook is.
Je voltanken met cafeïne

Vorig jaar heb ik ook eens iets geprobeerd wat veel studenten doen als ze weinig tijd hebben. Een voorraad energiedrank aanslagen en een volledig nachtje doordoen ermee. Dat is minstens even slecht als een nachtje uitgaan. Zeker als de dag erna dat examen is!
Ik merkte dat ik me echt als een zombie voelde terwijl ik aan het examen werkte. Bijna een black-out gehad en de stress was niet te evenaren. Als je vermoeid bent kan de stress ook nog veel erger op je inspelen waardoor je vaker dingen vergeet. Ga dus op tijd slapen, ook al heb je dat ene hoofdstuk niet overlopen en bovendien, ga niet van het ergste uit!
Ik zal het toch niet kunnen, 2e zit here I come!

Een gedachte die waarschijnlijk erg bekend zal zijn bij de mensen die dit lezen. Het is alleen een van de meest destructieve gedachten die je kan hebben. Het is niet omdat je denkt dat je het niet zal kunnen, dat je niet gaat slagen. Kijk naar mij, ik heb ook heel vaak naar een examen gegaan, denkend van ik ga toch buizen.
Vaak kwam ik er ook gewoon geslaagd buiten. Laat dus je boeken niet vallen en geef alles! Als je je concentratie kwijtraakt, ontspan dan even een kwartiertje en geef dan terug alles. Een kwartiertje kwijt is beter dan een volledige dag studeren zonder pauze en alles kwijtraken.
Hoe kan je dus je concentratie verbeteren?

Zet muziek op dat je graag luistert, maar niet je concentratie wegneemt. Carnavalmuziek is in mijn geval dus nooit een goed idee. Die nieuwe serie die je staat aan te porren op Netflix? Laat dat even zitten. Ga niet te vaak uit om je stress te verminderen (het is ook een werkpunt bij mij).
Doe aan sport, ga even joggen, zwemmen of ‘hit the gym’! Zelfs even met je vriendje/vriendinnetje wat vozen kan goed doen! Haal niet te veel cafeïne in je systeem, drink in plaats daarvan thee. Ga op tijd slapen, want dat zorgt ervoor dat de informatie in je hoofd verwerkt kan worden en bovendien, ga niet wanhopen als het niet allemaal in je hoofd geraakt.
Wel, nu is mijn momentje zonder concentratie even nuttig gespendeerd. Fijn eindejaar van Studiant en zijn redactie. Veel succes met het blokken!
Ps. Wil je advies krijgen van Studiant? Vergeet dan zeker niet de adviescategorie eens te checken.