March 4, 2020

Stadswaag: essentie van de stad

Welke student in Antwerpen kent het plein niet?
Samen met de Ossenmarkt is het de slagader van de overblijvende togen van de Universiteitsbuurt. (sorry 't Vervolg en Den Echo)

De buurt is gigantisch divers: de cafés wisselen af met kantoren, kleine restaurants, statige gebouwen en recente woningen.
Vorige zomer kregen we 't waagstuk terug, een terras dat even is weggeweest.

Van gebouw naar plein

150 jaar lang is de Stadswaag een plein. Daarvoor was er hét belastingkantoor waar koopwaren werden gewogen en belast. (vandaar ook de naam van het plein)
Vergaderzalen en feestzalen op de bovenste verdiepingen werden massaal gebruikt door de gilden.

In de jaren 60 werd het plein (her)-ontdekt door artiesten, hippies en punkers.
Heel de wijk ademde avant-garde uit: een uitvinderssalon met de meest zinloze uitvindingen, jazzcafés als de Gard Sivik, dancings als de Match of Cinderella's.
De hele punkbeweging van de jaren 70 had het plein als epicentrum.

Le nouveau Stadswaag

Als je de uitleg van districtsburgemeester Paul Cordy volgt, hoor je al snel een combinatie van de Kipdorpbrug en de Ossenmarkt.
Doorgaand verkeer zal worden omgeleid, niet slecht voor zowel de snelle student als de rustig kuierende terrasbezoekers.
Rond het autoluwe plein blijft een doorgang voor leveranciers en hulpdiensten, het middenplein moet de historiek uitademen van het oude gebouw van de Waag.

De bomen zouden behouden blijven

De kasseien geven op dit moment wat extra karakter aan het plein.
Cordy: “Die worden waarschijnlijk vervangen door kasseien zoals op de Suikerrui. Die zijn net iets comfortabeler om over te wandelen."

Wij kijken alvast uit naar het nieuwe plein en de kansen die het zal geven aan studenten en buurtbewoners.