www » Nieuws Rondleiding door onze website 27 mei 2019   


Universiteit Gent erkent SM-studentenclub Minimize
De Universiteit Gent heeft Kajira, de eerste SM-studentenvereniging van ons land, officieel erkend. Dat meldt Schamper, het officiële studentenblad van de Universiteit, via Twitter. De erkenning is een primeur voor ons land.

Kajira is een studentenclub voor studenten met interesse in bondage en sadomasochisme en probeerde al een aantal keer (tevergeefs) om officieel door de Universiteit erkend te worden. De vereniging bestaat ondertussen twee jaar en organiseert lezingen en gespreksavonden rond BDSM (Bondage and Discipline en Sadism and Masochism).

De studentenclub benadrukte in het verleden al verschillende keren geen concrete BDSM-activiteiten te organiseren maar het onderwerp vooral bespreekbaar te willen maken en louter informatief te werken.

Met de officiële erkenning mag de club voortaan ook activiteiten organiseren in de lokalen van de Universiteit, zijn haar leden verzekerd en kan ze bepaalde subsidies aanvragen om bijvoorbeeld sprekers uit te nodigen. De erkenning maakt van Kajira de eerste erkende BDSM-studentenclub van ons land.

Bron: www.standaard.be 


Verkleedverbod totaal fout signaal Minimize

Nadat vorige maand een student werd verkracht, mogen aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) tijdelijk geen dopen of fuiven meer georganiseerd worden waarbij mannen zich in vrouwen verkleden en omgekeerd. Dat vinden velen een fout signaal.

De maatregel kwam er nadat een 19-jarige student, verkleed als vrouw, vorige maand werd verkracht. Hij kwam na een studentendoop een groepje allochtone jongeren tegen, die zijn gsm stalen en hem in een parking duwden, waar ze hem verkrachtten. De daders werden gefilmd, maar het duurde nog een maand vooraleer een 15-jarige jongen werd opgepakt. Dit weekend werd een tweede verdachte (17) gearresteerd.

Klik hier om het volledig artikel te lezen.

Bron: www.standaard.be  


Saint-Vé: een feest met een verhaal Minimize

Op dinsdag 20 november vindt in Brussel de jaarlijkse studentenoptocht Sint-Verhaegen, of Saint-Vé, weer plaats. Studenten van de ULB en de VUB houden een ludieke optocht met versierde vrachtwagens en muziek. Achter wat voor velen één groot zuipfestijn is, schuilt heel wat symboliek.

Sint-Verhaegen is een evenement ter ere van Pierre-Théodore Verhaegen, de stichter van de Université Libre de Bruxelles (ULB), waar later de Vrije Universiteit Brussel (VUB) uit voortkwam. De eerste viering van Sint-Verhaegen vond plaats in 1888. De optocht was vooral een protest tegen de doctrinaire opstelling van het universiteitsbestuur. Door Verhaegen te herdenken, wilden de studenten het bestuur eraan herinneren dat de ULB een vrijzinnige en democratische universiteit was. Aangezien de populatie van de ULB toen vooral bestond uit studenten uit de bourgeoisie, was het voor hen een manier om zich één dag te gedragen zoals het volk uit de lagere klasse. Ze trokken van het hoger gelegen stadsdeel naar lager gelegen wijken en lieten het bier rijkelijk vloeien. Sindsdien vindt de herdenking elk jaar plaats op 20 november. Ondertussen is het parcours van de optocht meerdere keren gewijzigd, maar de oorspronkelijke symboliek werd behouden. De stoet gaat nog steeds van de hoger gelegen Zavel naar de lager gelegen Beurs.

Symbolische spot

De naam ‘Sint-Verhaegen’ of ‘Saint-Vé’ werd niet toevallig gekozen. Hiermee wilden de vrijzinnige studenten spotten met het feit dat katholieken mensen die iets wonderbaarlijks hebben gedaan heilig verklaren en dus sint noemen. De studenten redeneerden dat Verhaegen, met de oprichting van de ULB, ook iets wonderbaarlijks heeft gedaan, en dus de titel sint verdient.

Ook het dragen van de pet of klak heeft een grote symbolische waarde. De klak heeft een erg lange klep zodat niemand, en zeker God niet, op de studenten kan neerkijken. De sterren die boven de klep bevestigd zijn, zorgen voor de verlichting. Per academiejaar dat iemand aan de VUB of ULB doorbrengt, komt er een ster bij. De labojassen die de studenten dragen, zouden eerst gedragen zijn door studenten wetenschappen die hun jas na het practicum aanhielden en ermee naar andere activiteiten gingen. Dit voorbeeld werd gevolgd door studenten van andere faculteiten en raakte op die manier ingeburgerd.

Veiligheid

Vorig jaar kwam de optocht onder vuur te liggen nadat een student onder de wielen van een van de praalwagens belandde en stierf. Daarom zijn er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo mogen de vrachtwagens nog maximum 15 meter lang zijn en zullen er touwen rond de wielen hangen om de studenten op een veilige afstand te houden. Het bier mag enkel nog achteraan de vrachtwagens geschonken worden en niet meer opzij. Om ongelukken met glasscherven te voorkomen, deelde de VUB ook 3000 plastic bekers uit.

Herdenking

Naast het studentikoze gedeelte is er een officiële herdenking. Hierbij worden toespraken gehouden op het Brusselse stadshuis en worden er bloemen neergelegd aan het standbeeld van Verhaegen. Manneken Pis wordt voor de gelegenheid uitgedost met een laboratoriumjas en een klak.

Bron: www.nieuwsblad.be


VSKM promoot al 90 jaar vrijzinnigheid Minimize
De Vrijzinnige Studentenkring Mechelen (VSKM) voor Mechelse studenten in Brussel bestaat 90 jaar. De club, een van de oudste van de stad, was destijds een studentikoze reactie op het streng katholieke bolwerk dat de Dijlestad anno 1922 nog was.

Een ontvangst door burgemeester Bart Somers in het stadhuis, en een receptie en galabal in het Tivolikasteel. VSKM vierde dit weekend in stijl. Dat dit kon, is te danken aan drie geëngageerde jonge kerels: Mechelaar Bernd De Crée (21) en zijn twee Willebroekse vrienden Mats Walschaers (23) en de huidige preses Dennis Hermans (23). "Na de heroprichting in 2010 hebben wij om beurten het presidium op ons genomen", zegt Dennis.

VSKM kende sinds 1922 grote periodes van bloei, maar ook van terugval. "Nu staan wij er sterker voor dan ooit", geeft Dennis aan. Mannen maken plannen, en dat was voor deze drie heren niet anders. "Tijdens een avondje op café stonden wij voor de vraag om ons bij een Antwerpse studentenclub te laten dopen, of om ons gewoon niet te laten dopen. Wij hebben dan maar beslist om zelf opnieuw een club op te richten", vertelt Bernd.

VSKM is een kring voor Mechelse studenten in Brussel, en dan voornamelijk van de Vrije Universiteit Brussel. Aanvankelijk was de strijd vooral gericht tegen het katholicisme in Mechelen. "En ook vandaag willen wij onze leden bevrijden van alle dogma's, en promoten wij nog steeds de vrijheid van denken. De toekomst is alleszins verzekerd. Recent hadden wij voor onze doop 30 schachten. Dat zijn er meer dan sommige provinciale kringen in Brussel", merkt Dennis Hermans op.

Bron: www.gva.be

Meer veiligheid voor studentenoptocht Minimize

Volgende dinsdag herdenken de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles Théodore Verhaegen, hun 150 jaar geleden overleden stichter.
Tijdens de optocht Sint Verhaegen is vorig jaar een student overleden door een ongeval. Intussen zijn de veiligheidsmaatregelen vooral op het vlak van de praalwagens verbeterd: ze mogen niet langer dan 15 meter zijn en drank mag alleen achteraan worden uitgedeeld.

Het gebruik van bierglazen wordt sterk ontraden.

Bron: www.standaard.be


Kraak het Cultuurhuis Minimize

Wat?
Jongeren kiezen zelf wat ze in de cultuurcentra, Permeke en de ontmoetingscentra van district Antwerpen willen doen.

Wil je zelf eens een concert organiseren (dat uiteindelijk terecht komt in het eindejaarslijstje van Herman Schueremans himself), een dansvoorstelling maken (waarbij Rosas verbleekt tot een volksdansgroep), een theaterproductie in elkaar boksen (waarvoor Herman Teirlinck spontaan terug uit zijn graf zou opstaan), of zoek je een cultureel laboratorium om een knotsgek idee uit te werken, dan willen we je die plek bieden!

De cultuurhuizen van district Antwerpen willen je zo de mogelijkheid geven om samen met andere jongeren aan de slag te gaan en jullie creatieve dromen waar te maken.

Stuur je voorstel door naar het.stadsmagazijn@stad.antwerpen.be

Voor wie?
Alle 15+ers met veel goesting in culturele actie

Waar?
Alle cultuurcentra van district Antwerpen (cc luchtbal,Nova, Costa, cc Link), ontmoetingcentra (Oude Badhuis, het Stadsmagazijn), Permeke bibliotheek

Wanneer?
Oktober 2010 tot september 2011


Studay for life Minimize

Antwerpen Studentenstad presenteert StuDay, hét verwelkomingsfeest van alle (35000) Antwerpse studenten bij het begin van het nieuwe academiejaar. Deze zevende editie van StuDay staat zoals steeds in het teken van muziek, info, cultuur, sport, lounge en wellness met live on stage o.a. The Opposites, Balthazar, Customs, Merdan Taplak Orkestar, Turntable Dubbers.

Maar StuDay staat dit jaar ook heel speciaal in het teken van Music for Life 2010! Want zoals geweten, zal het Glazen Huis van 18 tot 24 december neerstrijken op de Antwerpse Groenplaats. Ten voordele van aidswezen zullen heel wat acties op het festival plaatsvinden. Daarnaast wordt uitzonderlijk 1 euro gevraagd als symbolische toegang tot het festival, ten voordele van Music For Life. Studio Brussel - presentator Tomas De Soete, presenteert deze speciale kick-off.

Schrijf je in voor de sportcompetitie via www.studay.be! Heb je zin om mee te werken? Dat kan! Voor individuele medewerkers voorziet Antwerpen Studentenstad een pretpakket twv ongeveer 50 euro. Voor studentenverenigingen voorzien we enkele MAES vaten.

Graag reactie op studay@antwerpenstudentenstad.be

StuDay 2010
Donderdag 30 september 2010
13:30 – 20:00
Gedempte Zuiderdokken
www.studay.be


Minister van Onderwijs wil ASO, TSO, BSO en KSO afschaffen Minimize
Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) wil niet langer de traditionele opdeling in het secundair onderwijs behouden.

Op dit moment kunnen studenten die de stap maken van het lager naar het secundair onderwijs kiezen tussen 4 verschillende studiegebieden: algemeen (ASO), technisch (TSO), beroeps (BSO) of kunst (KSO).

Minister Smet staat niet langer achter dit zogenoemde watervalsysteem. De man vindt dat leerlingen pas een eerste keuze moeten maken als ze 14 zijn. Een definitieve keuze volgt dan op 16.

De sp.a'er heeft een visietekst afgewerkt. Die wil hij de volgende maanden voorleggen aan de onderwijspartners.

Bron: www.gva.be

Uit de kleren voor een stageplaats Minimize
ANTWERPEN - Vergeet de mooi geformuleerde zinnen in een sollicitatiebrief. Vandaag verkoop je jezelf op een originele en gedurfde wijze. Zoals Jens Geerts, een 22-jarige Antwerpse student aan de Katholieke Hogeschool Mechelen.

Jens plakte aan het reclamebureau LDV in Antwerpen twee affiches waarop hij als een naakte knullige kerel het LDV-logo op zijn borst toont. De student begint aan zijn laatste academiejaar commerciële communicatie en zou er graag een stageplaats bemachtigen. ‘Net iets verder gaan dan een ander is mijn boodschap', zegt hij.

Bron: www.standaard.be

Studentenverenigingen ondertekenen nieuw doopcharter Minimize

De Antwerpse studentenverenigingen ondertekenden maandag in het stadhuis een doopcharter waarin enkele nieuwe regels staan. Antwerpen is de eerste studentenstad waar studenten en stadsbestuur samenwerken.

Op basis van een evaluatie werden er bijkomende afspraken gemaakt in het nieuwe doopcharter. De evaluatie kadert in het actieplan leefbare studentenbuurt. Dit plan moet ervoor zorgen dat tijdelijke en permanente bewoners van de studentenbuurt in harmonie kunnen samenleven.

De stad Antwerpen telt een zeventigtal actieve studentenverenigingen waarvan er een groot aantal doopactiviteiten organiseert in het openbaar. Om deze activiteiten in goede banen te leiden werd vorig academiejaar een doopcharter opgemaakt op vraag van het Antwerps Studentenoverleg (ASO), het stedelijk inspraakorgaan voor studentenbeleid.

Geen voedselopdrachten meer
Het stadsbestuur wil hiermee een duidelijk signaal geven. Studenten zijn welkom in de stad, maar ze moeten ook aandacht en respect tonen voor de bestaande leefregels.

Enkele nieuwe afspraken zijn dat de studentenclubs vanaf nu toestemming moeten vragen aan de stad om doopactiviteiten op straat te organiseren. Ze mogen de 'schachten' er ook niet meer teisteren met voedselopdrachten. Bovendien kunnen ze gratis gebruik maken van feestcontainers en poetsmateriaal van de stad.

Bron: www.gva.be


Blinde kan foto's voelen in 3D Minimize
In Taiwan heeft een student een methode ontwikkeld om met software de inhoud van foto's te laten voelen aan blinden.

Peng Yu-Hsuan gebruikt voor zijn toepassing een gsm-camera en een tactiel bord. Dat is een oppervlakte die vormen kan aannemen. Blinden of slechtzienden kunnen zo een foto nemen van iets, die vervolgens wordt omgezet in 3D naar het bord.

De software die de foto omzet heet Dark Angel en werd ongeveer een jaar geleden bedacht. Volgens Taiwantoday wil Peng Yu-Hsuan het idee verder uitwerken naar tekst. Hij werkt aan een applicatie die gefotografeerde tekst omzet naar voorgelezen woorden

Bron: www.standaard.be

Opleiding chemie en leraar in de lift Minimize
Opvallend meer studenten kiezen dit academiejaar voor de richting chemie of voor een lerarenopleiding. Dat blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers aan de hogescholen in de provincie Antwerpen.

Voor de professionele bachelor chemie wordt in sommige hogescholen een stijging tot 60% genoteerd en voor de lerarenopleiding tot 34%. Vooral de richting kleuteronderwijs boert goed.

Generatiestudenten – studenten die zich voor het eerst in het hoger onderwijs inschrijven – kiezen in de eerste plaats voor werkzekerheid. Dat is volgens verantwoordelijken in de hogescholen een duidelijke trend.

In de chemische sector wordt al jaren geroepen om nieuwe en jonge arbeidskrachten. Sinds kort is daar, zeker in de stad Antwerpen, ook het dreigende lerarentekort bijgekomen. De richting verpleegkunde groeit ook, maar die stijging is niet nieuw.

Ander positief nieuws is de groei, na een jarenlange daling, van de masteropleiding industriële wetenschappen. Er komt dus eindelijk ook een antwoord op de vraag naar meer ingenieurs.

Bron: www.gva.be

Master opleidingen aan de universiteit Minimize

Alle opleidingen die leiden tot een academisch masterdiploma zullen geleidelijk aan worden geïntegreerd in de universitaire structuur. Nu zitten sommige van die opleidingen nog bij de hogescholen. Maar daar komt binnenkort verandering in, aldus minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A).

De ministerraad van de Vlaamse regering bereikte daarover vrijdag een akkoord. Ministers van Onderwijs Pascal Smet en van Wetenschap Ingrid Lieten lichtten de beslissing maandag toe.

'In de toekomst volg je een professionele opleiding aan een hogeschool en een academische opleiding aan een universiteit', zegt Smet.

In zeven studiegebieden zullen de opleidingen van de hogescholen volwaardige universitaire opleidingen worden. Het gaat om architectuur, gezondheidszorg (kinesitherapie), industriële wetenschappen en technologie, biotechniek, productontwikkeling, toegepaste taalkunde (vertaler-tolk) en handelswetenschappen en bestuurskunde.

De integratie zal geleidelijk verlopen en zal zo'n tien jaar in beslag nemen. Het gaat om zo'n 21.000 studenten die nu die opleidingen volgen.

Bron: www.standaard.be


Gratis fietsenstalling voor de Antwerpse studenten Minimize

Wil je tijdens de zomervakantie je fiets op een overdekte plaats bewaren?
De stad Antwerpen biedt GRATIS fietsenstalling aan voor studenten tijdens de zomervakantie.

Wat?
Gratis fietsenstalling
Gratis onderhoudsbeurt (poetsen, banden oppompen, ...)

Waar?
Cockerillkaai nummer 48-49-50 (het vroegere Miniatuurstad)

Wanneer?
Brengen:
- maandag 21 juni tot vrijdag 2 juli
- enkel op weekdagen tussen 10 en 16 uur
Afhalen
- maandag 23 augustus tot vrijdag 3 september
- maandag 27 september tot vrijdag 1 oktober
- enkel op weekdagen tussen 10 en 16 uur

Buiten deze periodes blijft de loods gesloten.

Meer info:
Huis van de Student – tel 03 299 31 70


Studenten KdG scoren met badeendjes Minimize

Ze zijn nog aan hun studie bezig, maar toch ontdekten studenten van de Karel de Grote-Hogeschool al een gat in de markt. Badeendjes die van kleur veranderen bijvoorbeeld.

Juan Kerremans (21), Bart Doms (22), Nathan Timmermans (23) en nog drie andere studenten zochten een leuk gadget om hun bedrijfje voor de bachelor-proef mee op te starten. “We kwamen op het idee van een badeendje dat van kleur verandert als het badwater warmer of kouder wordt. Badeendjes zijn populaire gadgets en leuke cadeautjes. Voor iets aparts geven mensen wel geld uit”, vertelt Nathan.

Bathman
Dus begonnen de studenten aan het uitwerken van een businessplan én de ‘bathman’ zelf. “De technische uitwerking bleek vrij lastig. We hebben uiteindelijk een systeem uitgewerkt dat alleen aangaat als het eendje in contact komt met water. Zo kun je niet vergeten de batterij uit te zetten. Daarnaast zit er in ieder eendje een printplaatje, zoals in een computer, dat de led-lampjes laat branden als een bepaalde temperatuur wordt gemeten. Onder de 36 graden is dat een geel lampje, boven de 39 graden een rood, en als de temperatuur tussen de 36 en 39 graden is, branden ze allebei en kleurt het eendje oranje”, legt Bart Doms uit.

Dat het concept aansloeg, merkten de studenten toen ze op Linkeroever op de markt gingen staan. Juan Kerremans: “In een paar uur waren we ons voorraadje eendjes kwijt, terwijl ze toch 14,95 euro kosten.” Ook op de internetsite liep het storm. “We hebben de site geblokkeerd omdat we het aantal bestellingen niet aankonden. We moeten de techniek namelijk met de hand in orde maken en in het eendje stoppen. Dat kost veel tijd, en nu zitten we met de examens.”

Bron: www.gva.be


Antwerpse studenten zeggen vertrouwen in Patrick Janssens op Minimize

Het Antwerps Studentenoverleg (ASO) is het door de stad Antwerpen erkende overlegorgaan tussen de stad en de studenten. De werking is gebaseerd op een wederzijds vertrouwen tussen de studenten en het stadsbestuur. De manier waarop de stad Antwerpen momenteel omgaat met de ASO-vertegenwoordigers is echter beneden alle peil. Daarom zeggen de Studentenraad Universiteit Antwerpen (SRUA), de Studentenraad van de Hogere Zeevaartschool, de Associatie Studentenraad Universiteit en Hogescholen Antwerpen (ASRA), de Verenigde UA-Studenten (VUAS), alsook de woordvoerder van het ASO hun vertrouwen op in het Antwerps stadsbestuur en stappen zij gezamenlijk uit het Antwerps Studentenoverleg. Deze organen vertegenwoordigen een ruime meerderheid van de Antwerpse studentenpopulatie.

Zonder overleg met de studenten besloot het schepencollege op 18 december 2009 om een camera op de Ossenmarkt te plaatsen. Kort daarvoor verklaarde Patrick Janssens op het ASO en een buurtoverleg dat het plaatsen van een camera nog niet aan de orde was. Dat uiteindelijk toch zonder overleg of communicatie met het ASO beslist werd om een camera op de Ossenmarkt te plaatsen, is onaanvaardbaar voor de Antwerpse studenten en getuigt van een gebrek aan respect. In december stelde het ASO dat ze niet herleid mocht worden tot ‘een communicatieorgaan van een onbelangrijke minderheid in een stad die pretendeert van iedereen te zijn’. De Antwerpse burgemeester beloofde beter met de studenten te communiceren. De burgemeester heeft deze belofte helaas niet nagekomen en dat nemen wij hem bijzonder kwalijk.

Het ASO is het ideale kanaal om problemen te bespreken. Studenten willen actief meewerken om dit soort zaken op te lossen. Het is bijzonder jammer dat de Antwerpse burgemeester achter de rug van de studentenvertegenwoordigers beslissingen neemt, informatie achterhoudt en niet met hen communiceert.

Om deze redenen stappen de vertegenwoordigers van bovenvernoemde organen uit het ASO. We wensen niet meer deel te nemen aan een adviesorgaan dat niet naar waarde wordt geschat, noch gerespecteerd door de stad Antwerpen. Wij hopen evenwel dat de stad een gemeende hand uitreikt zodat we in de toekomst opnieuw op een constructieve wijze kunnen samenwerken.


Duitse student betaalt meer Minimize

NIJMEGEN - Een groot aantal Duitse deeltijdstudenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) moet met ingang van september een extra bijdrage betalen van 500 euro.

Het betreft een kleine 300 studenten in de richtingen sph (sociaal-pedagogische hulpverlening) en cmv (cultureel-maatschappelijke vorming). De HAN onderzoekt nog of ook Duitse studenten die een voltijdsstudie doen, gaan bijbetalen. Die discussie speelt onder meer bij de opleiding voor logopedie. Hier is de helft van de 460 studenten afkomstig uit Duitsland.

De schoolleiding zegt niet aan de extra bijdrage te kunnen ontkomen. Bormans: "Het rijk biedt voor alle studenten, Duits of Nederlands, een standaardvergoeding. Daarmee kunnen we de additionele begeleiding voor Duitse studenten niet betalen." Onder meer moeten duurdere Duitstalige docenten worden aangetrokken. Ook zijn aangepaste lesmaterialen nodig die extra geld kosten.

De HAN worstelt al een aantal jaren met dit probleem. De financiële toeslag voor de oosterburen wordt desondanks met grote tegenzin opgelegd. Bestuurder Ron Bormans: "Onze grondhouding is dat we dit zo beperkt mogelijk willen doen, vanuit onze opvatting dat ons onderwijs ook voor Duitsers toegankelijk moet zijn."

Onlangs sprak Bormans nog van een 'slecht idee', toen een ambtelijke werkgroep in Den Haag voorstelde het collegegeld voor Duitse studenten te verhogen. Omdat de studenten na hun studie toch weer in Duitsland gaan werken, zouden ze Nederland handenvol geld kosten. Bormans sprak dit tegen, omdat Nederland en Duitsland volgens hem in het grensgebied een wederzijds belang hebben bij goed geschoold personeel.

Dat vooralsnog alleen deeltijdstudenten meer betalen, heeft volgens Bormans te maken met een wettelijke bepaling waardoor dit bij hen sneller is te realiseren. Omdat deeltijdstudenten vaak al werken, kunnen ze makkelijker een toeslag betalen. De studenten zijn op de hoogte gesteld.

Bron: www.gelderlander.nl


VTI-student Stijn Cambie tweede in finale Wiskunde Olympiade Minimize

POPERINGE - Wiskundeknobbel Stijn Cambie van het VTI Poperinge heeft gisteren zilver behaald op de finale van de Wiskunde Olympiade. Een puike prestatie.

Stijn, die in het 4de jaar Industriele Wetenschappen zit, mag zonder overdrijven een rekenwonder genoemd worden. Hij nam deel aan de finale voor de derde graad, nadat hij vorig jaar als derdejaars al de Wiskunde Olympiade voor de tweede graad had gewonnen.

Zijn wiskundelerares, Delphine Naessens, is in de wolken. 'Dit is een fantastisch resultaat. Stijn mag nu samen met de eerste en de derde naar de Wereld Wiskunde Olympiade, komende zomer in Kazachstan.'

Stijn Cambie kreeg ook de prijs voor de continuïteit, omdat hij al voor de derde keer op rij finalist werd in deze wedstrijd. Daarnaast kreeg hij een hele korf prijzen, met onder andere een grote rekenmachine en een bon ter waarde van 250 euro.

Bron: www.nieuwsblad.be


Ninja's redden student van overvallers Minimize

Drie mannen die volgens de Australische politie een Duitse student beroofden, vluchtten in paniek weg toen vijf leden van een nabijgelegen vechtsportschool in hun ninjapak te hulp schoten.

Het drietal viel de 27-jarige student dinsdagnacht aan toen hij uit de trein stapte. Terwijl de beroving bezig was, zag een leerling van de Ninja Senshi Ryu School wat er gaande was. Hij vroeg zijn leraar en drie andere leerlingen om hulp en ze gingen erop af.

'We begonnen naar ze toe te rennen en toe gingen de overvallers weg. Ze zagen ons in ons ninjapak, volledig in het zwart met onze gordels om', aldus ninja sensei Kaylan Soto. 'Ik denk, als ik me niet vergis, dat ze nog steeds aan het rennen zijn.'

Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond en de mannen stalen zijn iPod en mobiele telefoon, aldus de politie. Een 16-jarige en een 20-jarige man zijn gearresteerd en aangeklaagd voor de overal. Naar een derde verdachte wordt nog steeds gezocht.

Bron: www.nieuwsblad.be


Vlaming voorzitter van Europese studentenkoepel Minimize
De Vlaamse student Bert Vandenkendelaere is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Europese studentenkoepel ESU. Hij komt daarmee aan het hoofd te staan van een organisatie die meer dan 11 miljoen studenten uit 37 landen vertegenwoordigt, meldt de Vlaamse Vereniging van Studenten.

"Tijdens mijn mandaat wil ik in eerste instantie de Europese studentenorganisaties dichter bij elkaar brengen", zegt Vandenkendelaere, "enkel zo kunnen we meer dan ooit wegen op de uitdagingen van het Europese hoger onderwijs." Die uitdagingen zijn volgens hem het Bologna-proces en de implicaties van de financiële crisis op het hoger onderwijs. "Het is duidelijk dat de sleutel tot economisch herstel in Europa ligt bij het hoger onderwijs. Enkel door te investeren in een doeltreffend en dynamisch onderwijssysteem kan Europa haar 2020 doelstelling bereiken", luidt het.

Vandenkendelaere, geboren in 1986, studeerde rechtsgeleerdheid aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was onder meer bestuurder van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Sinds vorig jaar was Vandenkendelaere lid van het uitvoerend bestuur van ESU, waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling en ondersteuning van studentenraden van heel Europa. (belga/vsv)

Slimme vrouwen storten zich sneller op alcohol Minimize

Hoe hoger de opleiding van vrouwen is, hoe sneller ze naar de alcohol grijpen. Dat blijkt uit een studie aan de London School of Economics.

Vrouwen met een universitair diploma grijpen dubbel zo snel naar de fles dan lager opgeleide vrouwen. Positief punt is echter wel dat deze vrouwen ook sneller toegeven een alcoholprobleem te hebben.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat het probleem al start op de schoolbanken. Zo hebben meisjes met een goed rapport 2,1 keer meer kans om dagelijks enkele glazen alcohol te drinken.

Bron: www.gva.be


Nieuwe regels voor studentenjobs Minimize

Er komen nieuwe regels voor studentenarbeid. Dat schrijft La Dernière Heure, dat het wetsontwerp kon inkijken dat voor advies naar de sociale partners werd gestuurd.

Een student mag vandaag maximaal twee periodes van 23 dagen per jaar werken - de eerste tijdens de zomer en de tweede tijdens de rest van het jaar. Voortaan zullen ze 50 dagen per jaar mogen werken, zonder onderscheid tussen de zomer- en winterperiode. Het contract met een werkgever zal ook niet langer beperkt zijn tot een periode van zes maanden per jaar. De student zal zijn werktijd kunnen spreiden over het hele jaar.

Er moeten nog enkele details worden uitgewerkt met de sociale partners. Zij hebben minister van Werk Joëlle Milquet (cdH) gevraagd de nieuwe regels pas in januari te laten ingaan. Dat moet de berekeningen vereenvoudigen. Er is ook sprake van een centraal beheer van het dossier van elke student.

De minister hoopt ook dat 8,86 procent van het loon van de jobstudent naar de schatkist terugvloeit. Vakbonden en werkgevers moeten het nog eens worden over de exacte verdeling van dat percentage tussen de jongere en zijn werkgever. (belga/sps)

Bron www.hln.be


Vlaanderen telt 15.432 buitenlandse studenten Minimize

De aantrekkingskracht van de Vlaamse universiteiten en hogescholen op buitenlandse studenten blijft nog steeds behoorlijk groot, zo schrijft De Zondag. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat er in totaal 15.432 buitenlandse studenten in Vlaanderen studeren.

Het aandeel van studenten met een andere nationaliteit is 7 procent. "Het gaat hier louter om nationaliteit, een deel ervan komt dus niet speciaal vanuit het buitenland naar Vlaanderen om in onze scholen te studeren", verduidelijkt het kabinet Onderwijs. Het totaal aantal buitenlandse studenten is 15.432. De K.U.Leuven en de Universiteit Gent trekken de meeste buitenlanders aan. Aan de K.U.Leuven studeren er momenteel 4.113 buitenlanders en aan de UGent 2.890. De top-3 wordt vervolledigd door de Universiteit Antwerpen met 1.642 buitenlandse studenten. Van de hogescholen scoort de Artesis Hogeschool Antwerpen het beste (768), gevolgd door HUB-EHSAL (503) en Erasmushogeschool Brussel (439). Van de 15.432 buitenlandse studenten hebben er 5.030 de Nederlandse nationaliteit. Opvallend is dat China ook heel wat studenten afvaardigt: 1.046. Wat de richtingen betreft die deze buitenlandse studenten volgen, blijkt vooral Toegepaste Wetenschappen zeer aantrekkelijk, met 1.275 inschrijvingen. Wetenschappen in het algemeen en Handelswetenschappen staan op twee en drie.

Bron: Belga


ATV en EXIT present The Clash Minimize

THE CLASH is BACK!

Wie volgt Aesculapia op als dé Studentenclub van ’t STAD?

Wie overtreft alle andere clubs in de grootste STUDENTENBATTLE van Antwerpen?

Wie wint een overwinningsTD in de PURE, met alles erop en eraan?

Studenten, schrijf jullie in voor de tweede editie van THE CLASH!

Twijfel dan geen seconde, surf naar www.exittv.be en verzeker je van een plek in de voorronde.
En wie weet winnen jullie dan wel de overwinningsTD in PURE (met alles erop en eraan) én uiteraard dé titel van DE BESTE CLUB VAN ’t STAD.

De data zijn inmiddels bekend:

  • Woensdag 3 maart 21u: loting voorronde (samenstelling poules) in Pure gevolgd door een warming up-The Clash-TD.
  • De préselectie vindt plaats op 18 maart om 19u beneden aan de studio’s van ATV, Hangar 26-27, Rijnkaai 104 in Antwerpen.

De loting, uitgebreide verslagen van de préselecties, de finale, de overwinningsparty…het knalt allemaal van het scherm van EXIT-TV op ATV.

THE CLASH, omdat er maar één studentenclub de beste kan zijn!

Alle info: www.exittv.be. 
Inschrijven via info@exittv.be (met vermelding club, contactpersoon, mailadres en gsm-nummer).


Antwerpen Studentenstad: op je lijf geschreven Minimize

Antwerpen is de studentenstad die je vormgeeft voor de rest van je leven.
Net daarom willen we dat ’t Stad op jouw lijf geschreven is, letterlijk dan.
Vorm Antwerpen als studentenstad mee in woord en beeld:
kies een woord, schrijf het op je lijf en laat het ons zien!

De mooiste beelden winnen niet alleen superleuke prijzen, maar worden bovendien in een manifest gegoten, gekneed door de handen van Vitalski én de beste beelden worden omgevormd tot één film.

Smijt jezelf op Antwerpen Studentenstad!

Hoe?

Vitalski is te bezichtigen op onze site en via de sid-inbeurzen die door elke provincie trekken. Bezoek de beursstand van UA, Artesis Hogeschool, Karel de Grote-hogeschool, Plantijn Hogeschool, Hogere Zeevaartschool of Lessius Hogeschool. Daar kom je te weten hoe je meedoet en wat je daarbij te winnen hebt! Of surf vanuit je luie stoel naar onze site en join us!

Meer info: http://www.opjelijfgeschreven.be


99-jarige kotbazin voor rechter na CO-dode Minimize

De 99-jarige Coleta D. moet zich maandag voor de Gentse strafrechter komen verantwoorden. Zij wordt beschuldigd van de onopzettelijke doding van een student die in een van haar studentenkoten woonde. Vick Lateste (26) stierf twee jaar geleden door CO-vergiftiging.

'We kunnen geen rekening houden met de gevorderde leeftijd van de vrouw', klinkt het bij het Gentse parket. 'Zij was eigenaar van het pand en dus verantwoordelijk voor de staat van de woning. En die was duidelijk niet in orde. Zo stond de douche voor vijf kamers in de keuken van één van de koten. Ook de elektriciteit was een gevaar.'

Naast Coleta D. wordt ook haar 40-jarige kleinzoon Wim D. vervolgd.

Bron: www.nieuwsblad.be


1500 studenten op de Genste massacantus Minimize

De Gentse masssacantus van woensdag 9/12 op het Sint-Pietersplein was een enorm succes. Het was al op voorhand geweten dat het een succes was, al tijdens de eerste verkoopdagen was het al uitverkocht. Volgens de organisatie moet er voor volgend jaar uitgekeken worden naar een nieuwe en vooral grotere locatie.

Op de massacantus wordt er ook jaarlijks een bierkoning wedstrijd gehouden. Studenten moeten in een aantal voorrondes en in de finale zo snel mogelijk een halve lieter bier opdrinken. De titel voor dit jaar ging naar Tim van de studentenclub Lila.

Link reportage VTM

Enkele foto's:


Student sterft door explosieve kauwgom Minimize

In de Oekraïense stad Konotop is zaterdag een scheikundestudent om het leven gekomen toen een stuk kauwgom in zijn mond ontplofte. De jongeman had het snoepgoed per ongeluk in een explosieve stof gedopt.

De 25-jarige student had volgens zijn familie de gewoonte om zijn stukjes kauwgom in een schaaltje citroenzuurpoeder te doppen om er extra smaak aan te geven. Zaterdag had hij op zijn bureau echter ook een schaaltje met een explosief poeder staan. Volgens de politie vergiste de jongeman zich van schaaltje en ontplofte het goedje in zijn mond.

Familieleden hoorden een luide knal en troffen de jongen dood aan in zijn kamer. Door de klap waren de onderkaak en het grootste deel van de onderkant van zijn gelaat weggeslagen.

De politie kon nog niet zeggen om welke explosieve stof het ging. Volgens een woordvoerster leek het witte poeder sterk op het citroenzuur. 'Iedereen had zich kunnen vergissen tussen de twee stoffen.'

Bron: www.nieuwsblad.be


Student NMCT vertegenwoordigt België op gaming competitie Korea Minimize

Michiel Bruggeman, student in het 2e jaar New media en communication technology aan Howest, vertegenwoordigt ons land gedurende de vijfdaagse IeSF Challenge in Korea.

De toplanden uit de gamewereld zijn daar aanwezig om te praten over de toekomst, uniforme spelregels en mediamogelijkheden. Michiel is daar aan de slag als Mediaverantwoordelijke en verzorgt samen met de Belgische delegatie de coverage voor LowLandLions.com, msn.be, gunk.be, chief.be, tek-9.org, bescene.net en netlog.com. Om het in enkele woorden te zeggen: onze bekendste mediakanalen die een volledige of gedeeltelijke visie hebben op E-sports.

Afgelopen maand werd een van de Belgische deelnemers nog 4de op de World Cyber Games in China. Michiels bedoeling is om zijn ervaringen in Korea te gebruiken om de Belgische media wakker te schudden voor deze sport. Howest zelf is geen onbekende op het terrein van games. De opleiding Digital Arts and Entertainment (DAE) leidt mensen op tot technical artist. Voorts bouwt Howest ook aan een competentiecentrum voor game-ontwikkeling. De hogeschool helpt verder startende bedrijven in de game- en animatiewereld om hun bedrijfsactiviteiten vorm te geven.

Bron: www.howest.be


Geen diploma door overgewicht Minimize

Studenten aan de Lincoln Universiteit in het Amerikaanse Pennsylvania krijgen geen diploma als ze met overgewicht kampen.

Wie een Body Mass Index (BMI) van boven de 30 heeft, krijgt een cursus afvallen voor de kiezen. De universiteit wil studenten zo helpen een gezonder gewicht te bereiken.

Niet alle studenten zijn opgezet met het initiatief. Ze zeggen dat ze les volgen om een diploma te behalen en dat de school niets te zeggen heeft over hun BMI.

Bron: www.gva.be


Student opgepakt in zaak gekraakte Belgacom-paswoorden Minimize

Volgens de krant Le Soir is de hacker die paswoorden van honderden Belgacom-klanten op het internet plaatste, opgepakt.

Het zou gaan om een 20-jarige student informatica die in Ganshoren gedomicilieerd is. De man, die woensdagmorgen door de Computer Crime Unit werd opgepakt, ontkent dat hij de paswoorden van de ADSL-internetconnectie van honderden Belgacomklanten begin oktober op het internet plaatste.

De hacker - die de naam Vendetta gebruikte - dreigde ermee tienduizenden wachtwoorden op het internet te publiceren als Belgacom geen einde maakte aan de datalimieten.

De onderzoeksrechter moet nu beslissen hoe de zaak verder aangepakt wordt.

Bron: www.nieuwsblad.be


Siska, Sofie en Sam in het Glazen Huis Minimize
Over een kleine drie weken is het zover: dan gaat de vierde editie van Music For Life van start, de verzoekplatenmarathon van Studio Brussel waarbij luisteraars geld bieden om hun favoriete plaat te horen. Het ingezamelde bedrag gaat naar een goed doel waar het Rode Kruis zich voor inzet.

Siska Schoeters, Sofie Lemaire en nieuwkomer Sam De Bruyn zijn de presentatoren van de radiomarathon in het Glazen Huis op het Gentse Zuid. Niet zes maar voor het eerst zeven dagen (een volle week!) geven zij zonder te eten en alleen op fruitsapjes het beste van zichzelf, en nodigen zij ieder van ons uit om hetzelfde te doen. Van vrijdag 18 tot donderdag 24 december staat Vlaanderen samen met Music For Life in het teken van de malariabestrijding, onder het motto: Stop malaria. Laat de wereld niet in de steek!

Op vrijdag 18 december om 19.00 uur beginnen Siska, Sofie en Sam aan hun radiomarathon, die te horen is op Studio Brussel en te bekijken op www.stubru.be, op Eén (integraal) en Eén (buiten de gewone uitzenduren).

Bron: www.stubru.be

Koppel speelt in pornofilm om huwelijk te kunnen betalen Minimize

Lisa Brand (34) en Tommy Barnes (36), een koppel met vier kinderen uit het Britse Cheshire, hebben een wel erg originele manier gevonden om hun dure droombruiloft te kunnen betalen... meespelen in pornofilms.

Het koppel heeft tot nu toe al 1400 euro bij elkaar gespaard met verschillende rollen in drie pornofilms. Om hun ideale trouwdag op een Mexicaans strand te kunnen betalen, hebben ze nog vier andere pornofilms op het programma staan.

"Mijn moeder en onze vrienden begrijpen het", vertelt Lisa in de Britse krant The Sun. "We dromen immers al zo lang van ons sprookjeshuwelijk."

"Het heeft ons zelfs nog dichter bij elkaar gebracht", verklaart Tommy.

Bron: www.gva.be


All Day Long Minimize

Donderdag 26 november 2009 wordt het startshot gegeven van de nieuwe All Day Long campagne, een organisatie van de Vlam (Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing)
in samenwerking met de Europese Unie ter promotie van gezonde voeding. De organisatoren mikken hoofdzakelijk op jongeren en studenten. Het Huis van de Student in Antwerpen
verwelkomt om 21u ’s avonds met plezier de Antwerpse studenten en de pers om samen te genieten van enkele heerlijke en healthy groentesnacks, klaargemaakt door topchef Frank Fol.

De All Day Long campagne wil het eten van groenten en fruit op elk moment van de dag promoten. Het Huis van de Student in Antwerpen is na een tour door
Vlaanderen en Wallonië als laatste aan de beurt. Frank Fol staat je graag te woord.

Kom om 21u even langs in het Huis van de Student en proef!

Voor meer info kan je alvast terecht op de campagnesite; www.alldaylong.be of via www.antwerpenstudentenstad.be


SS-officier aangeklaagd na onderzoek student Minimize

64 jaar lang wist niemand van zijn verleden, maar nu wordt een 90-jarige oud-SS'er alsnog aangeklaagd. Een Oostenrijkste student spoorde de man, die nooit werd veroordeeld, op. Volgens de Duitse justitie gaat het om een inwoner van Duisburg.

De 28-jarige Andreas Forster, die Politicologie studeert aan de universiteit van Wenen, deed onderzoek naar oorlogsmisdaden in het Oostenrijkse Burgenland. In archieven ontdekte hij het gedetailleerde verhaal over een massamoord aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in het dorp Deutsch-Schützen.

SS-ers
De nazi's gebruikten duizenden Hongaarse Joden om in het Oostenrijkse Burgenland een fort te bouwen om het Russische leger tegen te houden. Toen bleek dat het Rode Leger niet te stuiten was, begon de SS de Joodse dwangarbeiders om te brengen.

Een handjevol leden van de Hitler Jugend leverde tientallen Joden af bij drie SS-ers, die de dwangarbeiders doodschoten. Daarna begroeven de leden van de Hitler Jugend de lijken in een massagraf.

Direct na de oorlog kwamen de leden van de Hitler Jugend voor de rechter in Wenen, maar hoewel de identiteit van de SS-ers bekend was, ontliepen zij een rechtszaak.

Spelling
Forster spoorde één van de SS'ers op in het westen van Duitsland. Na de oorlog had deze man zijn naam anders gespeld, om herkenning te voorkomen. Het zou gaan om Adolf Storms. Hij zou tijdens de Tweede Wereldoorlog lid zijn geweest van de 5de SS-pantserdivisie Wiking.

Forsters hoogleraar interviewde de oud-SS'er op camera, maar de man ontkende elke betrokkenheid bij de moorden.

Hij is nu aangeklaagd voor het neerschieten van ten minste 58 joodse dwangarbeiders in een bos in Deutsch Schützen op 29 maart 1945.

Bron: www.nos.nl


Campushunting Minimize

Campushunting werd opgericht door studenten die zelf het gebrek ervaarden dat er te weinig fora bestaan die studenten met bedrijven verbinden. Te vaak komen studenten op een minder geschikte werkplek terecht waardoor hun ware talenten onbenut blijven.

Daarom bestaat de filosofie van Campushunting erin om studenten te helpen zoeken naar hun ideale job. Dit wordt onder meer gedaan door interactief bedrijven te contacteren en hen specifiek te vragen naar die openstaande vacatures waar er vraag naar is.

Campushunting wil zich hierdoor als objectieve tussenpersoon profileren tussen bedrijven en studenten. Doordat Campushunting zowel over vele studentgegevens als bedrijfsvacatures en gegevens beschikt, kan Campushunting voor beide partijen een toegevoegde waarde leveren.

Op lange termijn zal dit zich tevens vertalen in het aanbieden van stages, vakantiewerk en thesissen. Deze diensten zullen aangeboden worden vanaf het moment dat Campushunting het etiket draagt van algemeen platform tussen studenten en bedrijven. Tevens zullen diensten zoals stages en vakantiewerk een ideale parameter zijn om na te gaan of een student weldegelijk geschikt is voor een bepaalde onderneming.

Campushunting is een dienst die wordt aangeboden door Studiant vzw. Samen met Studiant wil Campushunting erin slagen om zoveel mogelijk studenten de passende job aan te bieden. Te vaak komen laatstejaarsstudenten bij hun eerste job op een minder geschikte werkplek terecht, waar hun talenten te weinig worden benut. Door juist na te gaan waar de verwachtingen liggen van de student en het bedrijf wil Campushunting erin slagen om beide partijen zo idealiter mogelijk te machten. Meer info op www.campushunting.com 


Campus TV Minimize

Studeer jij in Antwerpen? Schrik dan niet als je binnenkort een cameraploeg opmerkt op of rond de Universiteit Antwerpen! UA en atv, Antwerpse televisie, starten immers op woensdag 23 september met een gloednieuw programma: CAMPUS TV. Je komt er àlles te weten over het leven op & rond de Universiteit Antwerpen. Een programma over, voor en dóór studenten van de UA. Verplicht kijkvoer voor élke student dus!

CAMPUS TV...da’s elke week
• een portret van een persoon, die belangrijk is voor jou als student
• een uitgebreide reportage over het leven op & rond de UA
• een interessante, niet te missen tip, die je ongetwijfeld van pas komt
• ook jij aan het woord, want je kan je zegje doen aan de babbelbox, die telkens op een andere locatie staat opgesteld

CAMPUS TV is elke woensdag te zien op atv, Antwerpse televisie, tussen 13u ’s middags en 09u ‘s morgens. Je kan, vanaf begin oktober, ook alle afleveringen (her)bekijken op www.campusteve.be.


Leuvense student overleeft val van 12 meter diep Minimize

In Leuven heeft een twintigjarige student in de nacht van donderdag op vrijdag een val van 12 meter diep overleefd.

De jongeman was 's nachts samen met drie vrienden via de brandtrap van een rijhuis van de Leuvense universiteit op het dak van een rijhuis in de Blijde Inkomststraat gekropen. Op een gegeven moment verloor hij echter zijn evenwicht en viel van het dak.

De student belandde op een glazen afdak, dat brak. Uiteindelijk kwam de student twaalf meter dieper terecht op de grond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is inmiddels buiten levensgevaar.

Bron www.gva.be


Duurde huurprijs studentenkot Minimize

ER ZIJN TE WEINIG STUDENTENKAMERS IN VIJF UNIVERSITEITSSTEDEN

Het academiejaar is gisteren van start gegaan en de meeste studenten zijn bezig aan hun eerste week 'op kot'. Voor wie nu nog geen kamer heeft, wordt het moeilijk. Heel moeilijk. Er hebben zich aan de Vlaamse universiteiten en hogescholen zo veel studenten ingeschreven dat er te weinig studentenkamers zijn in de vijf universiteitssteden. En omdat huisbazen zeker zijn dat ze hun kamers verhuurd krijgen, schieten de prijzen ook nog eens de hoogte in. 

Een overzicht:
Gent: GEMIDDELDE PRIJS: 320 EURO
Lees meer.

Leuven: GEMIDDELDE PRIJS: 252 EURO
Lees meer.

Antwerpen: GEMIDDELDE PRIJS: 280 EURO
Lees meer.

Brussel: GEMIDDELDE PRIJS: 324 EURO
Lees meer.

Hasselt: GEMIDDELDE HUURPRIJS: 220 EURO
Lees meer.

Bron: www.nieuwsblad.be


Studay 2009 Minimize

Donderdag 24 september organiseert vzw Antwerpen Studentenstad voor de 6de maal StuDay. Op StuDay verwelkomt Antwerpen Studentenstad haar 35 000 studenten met een groots feest op de Gedempte Zuiderdokken.

De 6de editie moet een feesteditie worden. Op de verschillende podia staan onder andere De Jeugd van Tegenwoordig, Les Truttes, STUBRU Mish Mash (zenden live uit!) , El Créme Glace Quès, Dynamo Zjosss, BODYSPASM live, Vatos Locos, Soulshakers en The Porn Bloopers. StuDay betekent traditioneel de start van het nieuwe cultuurchequeseizoen. Studenten kunnen ook weer een sportsticker aankopen.

Fun, wellness & cultuur
Ook dit jaar tal van verschillende activiteiten. Laat je o.a. trakteren op een massage van studentenvereniging Kinesia (Artesis hogeschool Antwerpen).
Een resem partners stellen hun aanbod voor op de cultuurmarkt StuDay. Ga op ontdekking, win gratis tickets en check onderweg de line-up van het cultuurpodium.

Nieuw
Even genoeg van het geweld op de podia? Relax dan samen met je vrienden in de StuDay lounge Zone. Te vinden in een rustig plekje op de Gedempte Zuiderdokken.

Avondluik
Om 22u kan je terecht in muziekclub Petrol voor de legendarische 90’s band Technotronic. Geen 90’s fan? Zappa plant ook een stevige afterparty met o.a. Merdan Taplak, Discobar A Moeder & Titilove. Naast Petrol en Zappa stellen verschillende andere cultuurhuizen (Arenberg, De Roma, Cartoon’s, Muhka en Kunst om 8) hun deuren aan verlaagd tarief open voor de student.

www.studay.be


Student kick off 2009 Minimize

23 september. Iedereen geniet nog van de laatste zonnige dagen, proffen verlangen al maanden om terug les te kunnen geven en studenten denken nog niet aan de cursussen die op hen liggen te wachten. Maar vooral, Student Kick-Off, het grootste gratis welkomstevenement van België, is er terug. Dit gewaagde evenement georganiseerd voor en door studenten zorgt ervoor dat de overgang van de vakantie naar het academiejaar toch weer wat draaglijker wordt. En in deze vierde editie gaan we terug een stapje verder.

Onder het motto “wat goed is, moeten we behouden”, presenteren we dit jaar opnieuw een strakke line-up. 2 Fabiola bijt omstreeks 14u de spits af met enkele nostalgische nummers uit de jaren ’90, waarbij het jeugdsentiment van vele studenten niet geschuwd wordt. Winnaars van de Vedettewedstrijd Contraband en Intergalactic Lovers spelen daarna hun set, gevolgd door Joshua, een Waalse streetpopformatie. Customs fungeert daarna als een stevige opwarmer voor Raymond van het Groenewoud. Al jarenlang krijgt deze Bruggeling het publiek ogenschijnlijk makkelijk op zijn hand. A Brand staat daarna garant voor stevige en strakke rocknummers. De avond wordt afgesloten met de opzwepende platen van Discobar Galaxie, die iedereen tot in de late uurtjes zullen verplichten om mee te dansen.

Dit jaar gaan we ook de sportieve toer op. Vorig jaar toonden de Gentenaars zich echte studenten door het wereldrecord Ad Fundums te verpulveren. Dit jaar proberen we alle overtollige kilootjes er af te krijgen met de BarcoBoekentorenRun. Bedoeling is dat Gentse studenten onderling proberen uit te maken wie het snelst de trappen van de Boekentoren kan beklimmen. Uiteraard liggen er voor de winnaars prachtige prijzen te wachten, terwijl iedere deelnemer sowieso eeuwige roem krijgt.

Dankzij de samenwerking van de Stad Gent en álle Gentse hogeronderwijsinstellingen belooft Student Kick-Off alweer een memorabel evenement te zijn, van waar we nog jaren aan herinnerd zullen worden. Het wordt een sportieve en gewaagde editie!

Op de website vindt u alle informatie: www.studentkickoff.be


Zatte studenten rollen over straat Minimize
Studenten van het Britse Cambridge hebben hun universiteit op alles behalve elegante wijze onder de aandacht gebracht. Tijdens de jaarlijkse editie van 'Suicide Sunday', het feest ter gelegenheid van het einde van de examens, stortten ze dronken neer op straat.
Voorbijgangers waren geschokt door wat ze zagen: studenten in bikini slaagden er amper in recht te blijven en begonnen zomaar op straat te braken. Niet bepaald een alledaags beeld, zeker niet op een zonnige zondagmiddag in het statige Cambridge. Dit jaar moesten de organisatoren het feest trouwens al op een nieuwe locatie organiseren, nadat een 23-jarige student eerder gearresteerd werd voor het slaan van een toeschouwer.
Cambridge lokte het voorbije weekend veel gezinnen en jonge mensen door het zonnige weer. Ze schrokken dan ook geen klein beetje toen een bende dronken studenten opdook, schunnige liedjes zingend en "vrolijk" rondkotsend.
Een groot aantal studentenfeestjes werd dit jaar overigens uit voorzorg al afgeschaft. De universiteit moet van de overheid het probleem van 'binge drinking' dringend aanpakken.

Toogzeiken maakt furore in Nederland Minimize
Nederlandse studenten hebben een nieuwe bezigheid ontdekt: tijdens het bestellen van een drankje wordt er tegen de bar aangeplast. Dat stond te lezen in de Leewarder Courant.
Studenten in Groningen, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven praktiseren al geruime tijd het 'barplassen'. Vooral als het druk is, houden de jongens zich niet in, want dan ziet niemand het. Een draaiende bar is daarbij de favoriet.
Het fenoneem kent naar verluidt succes onder studentenverenigingen en bij gelegenheden waar er stevig gedronken wordt. Een anonieme student uit Rotterdam getuigt in de krant: 'In een drukke, smerige kroeg met overal bier, heb ik geen bezwaar. Wat je uitplast, is toch vooral bier".
De Antwerpse en Gentse kafaathouders redelijk goed kennende, zou ik eventuele copycats toch ontraden soortgelijke initiatieven te ontplooien in die steden. Wie daar betrapt wordt loopt immers het risico voor de rest van z'n dagen enkel nog zittend te kunnen pinkelen.

Jeansverbod voor studentes in India Minimize
In India mogen studentes van vier universiteiten in het noordelijk gelegen Kanpur geen jeans meer dragen. Er zijn steeds meer gevallen van aanrandingen en verkrachtingen, en de leiding van de universiteiten wijt die aan de westerse kledij van de studentes. De beslissing van de universiteiten, waar alleen vrouwen studeren, zorgt voor een storm van kritiek, meldt The Australian.
De universiteiten verdedigen de beslissing als de beste manier om de studentes te beschermen. "We zien dat de daders vooral meisjes in jeans aanranden. De maatregel was noodzakelijk omdat we klachten blijven krijgen van ouders en studenten, die verwachten dat wij iets doen tegen de daders", legt rector Meeta Jamal van de universiteit Dayanand Degree uit.
"We melden de incidenten aan de politie, maar het bestuur van de verschillende universiteiten heeft gezamenlijk besloten om meisjes te verbieden jeans te dragen of gsm's te gebruiken op de campus. Wanneer de universiteiten (over twee weken) terug openen, denken we dat de studentes de beslissing wel zullen hebben aanvaard," zei mevrouw Jamal nog.
Die kans lijkt alleszins klein, en vrouwengroeperingen hebben de overheid al gevraagd de subsidies van de universiteiten onder de loep te nemen. "Ik ben heel kwaad, want ondanks zestig jaar onafhankelijkheid zijn we nog altijd niet beschaafd," zegt Vinay Bharadwak, advocate en vice-voorzitter van 'Mahila Dakshata Samiti' ('Waakzame Vrouwencomité'). "Door te zeggen dat vrouwen bepaalde kledij niet mogen dragen, gaan we terug in de tijd. Dergelijke morele richtlijnen zijn verachtelijk," luidt het. Ze voegde daaraan toe dat ongewenste seksuele intimiteiten in India schering en inslag zijn, en dat de politiek de feiten gewoon negeert.
Aan de Jawaharlal Nehru Universiteit van Delhi, waar zowat iedereen jeans draagt, reageren studentes verontwaardigd maar niet echt verrast. "Het gaat niet over de meisjes. Het gaat over onze samenleving en de manier waarop kerels denken", zegt de 23-jarige filosofiestudente Onen Jamir. Ze zegt dat ze gekleed in een T-shirt en short de campus niet uit durft uit schrik lastig gevallen te worden.
De 27-jarige Simpy Sinha vermoedt een politiek motief achter de aanrandingen in Kanpur, gelijkaardig aan de jaarlijkse campagne van nationalistische hindoegroepen om valentijnsdag te verbieden. "Die mensen proberen voor onrust te zorgen om aandacht te trekken. Waarom worden de jongens niet verplicht thuis te blijven na zes uur 's avonds?", vraagt ze zich af. "Zelfs meisjes die traditionele 'salwar kameez' (lange shirts en broeken) of sari's dragen, worden verkracht."

Homo verslaat meisjes voor titel van Prom-Queen Minimize
Sergio Garcia mag zich voortaan Prom Queen van de Fairfax High School in Los Angeles noemen. U leest het goed: Queen en geen King want de 18-jarige homoseksuele student nam het op tegen de meisjes in deze wedstrijd en won nog bovendien. Dat schreef Los Angeles Times.
De 18-jarige Garcia heeft er tijdens zijn jaren op de Fairfax High School nooit een geheim van gemaakt dat hij homo is. Toen de wedstrijd van Prom King en Queen ter sprake kwam, vond hij dat hij zich moest inschrijven bij de meisjes omdat de titel van Queen beter bij zijn persoonlijkheid paste. Hij beloofde zijn medestudenten dat hij geen jurk zou beginnen te dragen als hij won.
Garcia geeft toe dat het eigenlijk allemaal een beetje als een stunt begon want hij was helemaal niet zeker dat de school het wel zou toelaten. Maar uiteindelijk voerde hij een echte campagne en kwam er door zijn deelname een ware discussie op gang over seksualiteit en de rolverdeling tussen man en vrouw.
Vooral zijn speech bleek indruk gemaakt te hebben op zijn medestudenten. "Misschien waren deze verkiezingen vroeger iets waar alles om populariteit draaide en waar de knapste jongen en het mooiste meisje van de school verkozen werden als King en Queen, maar de tijden zijn veranderd. Nu gaat het al lang niet meer om wie de meeste vrienden heeft en de coolste kleren draagt. Ik ben natuurlijk niet de meest typische Queen-kandidate, maar ik kan meer bieden dan wat jullie zien", aldus Garcia tijdens zijn speech.

Studenten van Oxford uit de kleren Minimize

Alles behalve verlegen studenten aan de universiteit van Oxford hebben geposeerd voor een zwart-wit naaktkalender voor TravelAid. Met de opbrengst van de kalender moeten Engelse studenten makkelijker in het buitenland aan vrijwilligershulp kunnen doen. Maar liefst zestig studenten namen deel aan de fotoshoot. "Helemaal naakt gaan in zo'n historische omgeving was erg opwindend", aldus een 22-jarige studente in 'The Sun'. "Ik denk dat we allemaal wat verrast waren hoe leuk we het wel vonden.
De universiteitsbazen gaven hun goedkeuring voor de kalender. "In onze tijd zou zoiets nooit gekund hebben", aldus een directielid. "Toen ik de kalender zag, liep ik even wat rood aan en vroeg me af wat de rector zou zeggen. Maar het is duidelijk dat de studenten zich amusserden en met het geld dat naar een goed doel gaat, vind ik het wel een aardig initiatief."
"Toen iemand me het voorstel deed, dacht ik 'waarom ook niet?' Het resultaat mag alvast gezien worden en ik hoop dat de kalender veel geld oplevert", aldus Catherine Little, een van de initiatiefneemsters. "Van onze professoren hebben we veel steun gekregen. Ze genoten achteraf ook duidelijk van de foto's."
Niets menselijks is de proffen vreemd.....


Woensdag 24 juni Stoelendans @ Ossenmarkt te Antwerpen Minimize

Heb je eens zin om volledig uit je dak te gaan en je clubkleuren op een originele manier te verdedigen ? Doe dan mee aan de MEGA-STOELENDANS tijdens het slotfeest van de buurt aan de beurt op de Ossenmarkt  te Antwerpen op 24 juni 2009 ! Inschrijven kan via de links hieronder en voor de last man/woman sitting voorzien we als hoofdprijs een vlucht naar een bestemming naar keuze rond de Middellandse Zee !!!

Kijk dus snel naar de spelregels en verneem er alles over de STOELENDANS en vergeet je zeker niet vooraf in te schrijven, aangezien de stoelen uiteraard beperkt zijn

Het jaar is bijna gedaan, dus doe nog'ns zot !! Wij voorzien stoelen, een DJ en allerlei randanimatie, zorgen jullie voor de sfeer ?

Start Slotfeest buurt aan de beurt: 16u tot 20u
Start Stoelendans: 18u tot 20u

Inschrijven Stoelendans


Zaterdag 20 juni “School′s Out” dag in Bobbejaanland Minimize

Kom op zaterdag 20 juni naar Bobbejaanland. De hele dag kan je samen met je vrienden genieten van de allernieuwste attractie King Kong, verschillende muzikale stunts en zoveel andere attracties!

TMF-VJ Sofie zorgt voor de nodige sfeer. Heel de dag lang zijn er verschillende optredens naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de topattractie Revolution, ondermeer 2Fabiola (met een GIGANTISCHE STUNT!), Frank Tiaya feat. Kaye Styles, beatboxer Fatty _K, internationale act Agnes Carlsson (winnaar Idols Zweden en bekend van de monsterhit 'Release Me'),
Robert Abigail, Lasgo, Annagrace en Sylver zullen naar Bobbejaanland afzakken !

TMF-ambiance verzekerd!

Tot in Bobbejaanland!

Voor tickets:
Koop hier je ticket via TMF of ga langs bij je Free Record Shop. Je koopt er je tickets voor maar 20 € ipv 31 € aan de kassa van Bobbejaanland


Aesculapia dé studentenclub van ‘t Stad Minimize

6 weken lang ging EXIT, het jongerenprogramma van atv, op zoek naar de beste studentenclub van ’t Stad. Maar liefst 18 studentenclubs schreven zich in voor THE CLASH, een bloedstollende competitie, met als inzet, naast ‘eeuwige roem’, een gratis TD in Industria.

In enkele spetterende voorrondes, die plaatsvonden in en naast hun respectievelijke stamcafé’s, namen de clubs het tegen elkaar op. Enkel de 8 beste clubs sleepten een fel gegeerde finaleplaats in de wacht. In deze bloedstollende finale werden de overgebleven clubs getest op hun kracht, behendigheid, snelheid en uithoudingsvermogen.
Aesculapia, de studentenclub van de faculteit Geneeskunde aan de UA, kwam als ultieme winnaar uit de bus en mag zich vanaf nu ‘de studentenclub van ’t Stad’ noemen. Zij winnen ook een gratis TD in industria, personeel, DJ’s én drukwerk incluis.

 
EXIT brengt flitsende televisie voor, deels door en vooral met jong Antwerpen.
Festivals, fuiven, parties, jeugdhuizen, trends, hippe sporten...kortom dus alles wat
de jongeren zoal bezighoudt. Surf voor meer info naar www.EXIT-TV.be.


Artevelde Hogeschool wint eerste BEA Student Award Minimize

Zes derdejaarsstudenten communicatiewetenschappen van de Artevelde Hogeschool rijfden zopas de eerste BEA-Award voor studenten binnen. De Benelux Event Awards op zich bestaan al tien jaar voor professionele evenementenbureaus, maar dit jaar werd er voor het eerst een afzondelijke award uitgereikt voor studenten uit die studierichting.

'We kregen één dag tijd om _ weliswaar op papier _ een evenement uit te werken voor het 50-jarig bestaan van een fietsfabrikant', verelt Stépane Ronse, één van de zes studenten van het winnende team.

'Hoewel wij met onze richting van communicatiemagament de underdog waren tegenover de andere hogescholen, waar typische eventrichtingen deelnamen, hebben wij toch gewonnen. Volgens mij ligt dat deels aan het feit dat we in ons plan niet alleen oog hadden voor de organisatie van het evenement, maar ook voor de communicatie naar de pers toe. Zo hadden we ervoor gezorgd dat wat we organiseerden, voldoende origineel was om pers te lokken: behalve een nieuw logo voor de zaak, hadden we in ons plan ook voorgesteld om alle personeelsleden van het bedrijf te fotograferen op een weide, waar een groot sjabloon uitgetekend was dat zowel het getal 50 als een fiets bevatte.'

Bron: www.nieuwsblad.be


Zaterdag 25 april 16e editie Nekka-Nacht in het Antwerpse Sportpaleis Minimize

Op zaterdag 25 april a.s. vindt de 16e editie plaats van de Nekka-Nacht in het Antwerpse Sportpaleis. Als grootste Nederlandstalige muziekfestival pakt vzw Nekka-Nacht ook dit jaar uit met een indrukwekkende affiche: Sarah Bettens, Boudewijn de Groot, Yevgueni, Zjef Vanuytsel, Luc De Vos, Jan De Wilde, Tref, Thé Lau, Stef Kamil Carlens en Buurman, samen live op het podium. De presentatie is in handen van Marcel Vanthilt die het ongetwijfeld niet zal kunnen laten om tussendoor nog eens in de huid te kruipen van Max Alexander en een brok Arbeid Adelt-geschiedenis terug tot leven te brengen.

Zjef Vanuytsel is zonder meer een icoon van de Vlaamse kleinkunst. Liedjes als ‘De zotte morgen’, ‘Houten Kop’ en ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’ zijn voor altijd in ons muzikaal geheugen gegrift. Na een lange periode van stilte (24 jaar!) maakte Zjef Vanuytsel in 2007 een geslaagde comeback en bewees hij met de cd 'Ouwe makkers' dat hij het vakmanschap nog lang niet verleerd heeft.
Yevgueni won in 2002 de Nekkawedstrijd voor jong talent en sindsdien is het alleen maar crescendo gegaan. Liedjes als ‘Eenzaam met jou’, ‘Als ze lacht’ en 'Morgen komt ze thuis' worden grijsgedraaid op de radio. In maart brengen ze al hun derde cd uit. Met hun hedendaagse versie van kleinkunst zijn ze intussen zelfs uitgegroeid tot het boegbeeld van een nieuwe generatie.

Kortom, de Nekka-Nacht belooft weer een bijzonder concert te worden met stuk voor stuk unieke optredens en eenmalige duetten. Niet te missen voor alle fans van het Nederlandstalige lied. Tickets: 078/15.51.51. Info: www.nekkanacht.be.

Wil je graag ook hierbij zijn? Wij mogen 2 duotickets weggeven. Ga snel naar www.studiant.be/wedstrijd en maak kans om 1 van die duotickets te winnen.

www.nekkanacht.be


The 5000 express zoekt kandidaten ! Minimize

Dit jaar gaat de 3 de editie uit van het ondertussen welbekend project Symposium express. Bert Schelfhout, organisator en bedenker van het concept, gaf de fakkel door aan Pieter Speleers, die samen met Pieter Muylaert de derde editie organiseren ! Voor degene die het concept nog niet kennen een kort woordje uitleg: The 5000 Express is een reisproject die zich richt tot avontuurlijke studenten. Studenten van heel België kunnen meedoen, maar we maken voornamelijk promotie in Gent. Het is een organisatie voor een groep avontuurlijke mensen die in de grote vakantie een reis willen maken die hun verrijkt op alle vlakken. In de vorm van een spelconcept gaan we een traject liften doorheen Europa. Deze verloopt in verschillende etappes. je zou het kunnen vergelijken met het bekend vt4 programma Peking Express, maar het grote verschil ligt er in dat het door en voor studenten wordt georganiseerd. Het volledige project zal doorgaan in juli en duurt 3 weken. De nadruk moet vooral op de Poolse, Tsjechische en Italiaanse cultuur liggen, maar ook op groepssfeer, avontuur en spanning om te winnen Zo plannen we een bezoek aan een typisch jazz festival, een geus volksfestival,…


Voor meer informatie : www.the5000.be


Lentepoets voor studenten op woensdag 22 april 2009 Minimize

Woensdagnamiddag 22 april organiseert de stad Antwerpen (Opsinjoren en Integrale veiligheid ondersteund door Antwerpen Studentenstad) de tweede Lentepoets voor studenten. De gewone Lentepoets is reeds aan zijn twaalfde editie toe, en zal plaatsvinden op zaterdag 25 april. Tijdens deze actie steunt de stad Antwerpen de buren die de handen in elkaar slaan en met vuilblik en borstel hun buurt proper maken. Door het grote succes wordt dit jaar de actie voor de tweede maal voor studenten georganiseerd. Deze keer zijn er vier programma’s , zodat iedereen, (zowel studenten als personeel) de kans krijgt om mee te doen aan de jaarlijkse Lentepoets.

Via de Lentepoets dragen we allemaal bij tot een properder Antwerpen.
De stad Antwerpen doet dan ook graag beroep op uw hulp!


Promotiecampagne Huis van de Student Minimize

Om Antwerpen Studentenstad en het nieuwe Huis van de Student bekend te maken bij de studenten, sturen we boodschappers op pad.
Concreet zoekt vzw Antwerpen Studentenstad 2 promoteams (in totaal 8 studenten) om in de week van maandag 30 maart tot en met vrijdag 3 april van 10 tot 17u langs de verschillende campussen van de hoger onderwijsinstellingen te trekken.
Medewerkers zullen studenten fotograferen met de levensgrote Aatjes en buttons/flyers uitdelen. Antwerpen Studentenstad vzw voorziet een vergoeding van 56 euro per dag.

Stuur een mailtje naar student@stad.antwerpen.be met vermelding van je telefoonnummer, naam en welke dag (mogen er meerdere zijn) je werken wil. We nemen dan snel contact met je op.

www.antwerpenstudentenstad.be


De finalisten van THE CLASH zijn bekend! Minimize

EXIT, het jongerenprogramma op atv, is al 5 weken lang op zoek naar dé studentenclub van 't Stad. Maar liefst 18 studentenclubs namen het in 5 bloedstollende voorrondes tegen elkaar op. Met in hun kielzog...een cameraploeg van EXIT.
Deze clubs hebben zich weten te plaatsen voor de finale: Aesculapia, Eligia, Aymie, De Wikings, Sofia, Hermes, Kinesia/De Stuivers, Prosit Rex en Technica.
Zij nemen het op woensdag 1 april tegen elkaar op in een spetterende finale in de Sport Indoor op 't Zuid. Daar worden ze getest op hun behendigheid, teamspirit, kracht en snelheid.
De ultieme winnaar mag zich niet enkel gedurende een jaar de "EXIT-studentenclub van 't stad" noemen, maar wint ook zijn eigen TD in Industria op woensdag 29 april.

Volg deze bloedstollende finale in EXIT op atv. Elke woensdag vanaf 12u50 op atv. Herbekijk de voorbije afleveringen via www.exit-tv.be.

EXIT brengt flitsende televisie voor, deels door en vooral met jong Antwerpen. Festivals, fuiven, parties, jeugdhuizen, trends, hippe sporten...kortom dus alles wat de jongeren zoal bezighoudt.


Paul Van Cauwenberge opnieuw verkozen tot rector Minimize
Op 24 maart werd professor Paul Van Cauwenberge verkozen om zijn mandaat als rector van de Universiteit Gent te verlengen. Het nieuwe mandaat loopt van 1 oktober 2009 tot en met 30 september 2013.

Naast Paul Van Cauwenberge had ook Marc Cogen (fac. Rechtsgeleerdheid) zich kandidaat gesteld voor de rectorverkiezing.

Alle stemgerechtigde leden van de faculteitsraden (professoren, assistenten, studenten, administratief en technisch personeel) mochten hun stem uitbrengen. De verkiezing vond plaats op 24 maart om 10 uur in het Pand. Paul Van Cauwenberge haalde in de eerste stemronde 93 procent van de stemmen binnen.
Paul Van Cauwenberge

Prof. dr. Paul Van Cauwenberge (1949) is sinds oktober 2005 rector van de UGent. Hij is gewoon hoogleraar binnen de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen (vakgroep Neus-, Keel- en Oorheelkunde) en was van 1999 tot 2004 decaan van deze faculteit.

Het nieuwe mandaat van de rector loopt van 1 oktober 2009 tot en met 30 september 2013. Voor diezelfde ambtsperiode wordt ook een nieuwe vicerector verkozen; deze verkiezing vindt plaats op 20 april 2009

www.ugent.be

Student schildert reuzenpenis op dak landhuis ouders Minimize

De Britse student Rory McInnes (18) heeft een unieke grap uitgehaald. De tiener schilderde zonder dat zijn ouders iets wisten een reuzenpenis van zo'n 20 meter lang op het dak van hun landhuis nabij Hungerford. Pas een jaar later werd zijn geheim ontdekt door een overvliegende helikopter, toen passagiers foto's namen van het unieke 'pietdak'.

Google Earth
Het landhuis ter waarde van zo'n 1,1 miljoen euro van zijn ouders was net voorzien van een gloednieuw dak, toen zoonlief op tv een documentaire over Google Earth zag. Daarop zijn satellietfoto's van over de hele wereld te zien. De 18-jarige Rory besloot het huis van zijn ouders extra te laten opvallen voor die satellieten. Hij nam stiekem een pot verf en een borstel en klom op het dak.

1 april?
Het duurde liefst een jaar lang voor een helikopterpiloot Rory's geheim ontdekte. Rory's vader dacht eerst dat het om een vroege 1 april-grap ging, toen The Sun hem over de zaak belde. "Het is toch onmogelijk dat er een reuzenpenis op mijn dak staat? Voor zekerheid zal ik eens naar mijn zoon bellen. Hij is op reis in Brazilië."

Wegvegen
"Ah, je hebt hem uiteindelijk toch gevonden", barstte Rory in lachen uit. Zijn moeder Clare (49) is er niet gerust in. "We willen geen kinderen meer. Het idee om onder een gigantisch vruchtbaarheidssymbool te slapen vind ik dus toch maar eng." Haar man Andy vult grappend aan. "We zouden niet graag 's nachts gewekt worden door vrijende koppels op ons dak. Als Rory terug thuis is, zullen we hem een borstel en white spirit geven om het ding van ons dak te vegen." (hlnsydney/kh)

Bron: www.hln.be
Foto: The Sun


Oscars voor slechtste films en acteurs uitgereikt Minimize

Naar jaarlijkse gewoonte zijn aan de vooravond van de Oscar-uitreiking de Golden Raspberries (Razzies) uitgereikt, de "prijzen" voor het slechtste wat de filmindustrie het afgelopen jaar te bieden had.

Mike Myers en Paris Hilton werden de grote "winnaars" van de avond in de categorieën slechtste acteur en slechtste actrice. 'The Love Guru' (met Myers in de hoofdrol) werd tot slechtste film gebombardeerd.

Hilton deed er echter nog een schepje bovenop. Voor haar film 'The hottie and the nottie' kreeg ze naast slechtste actrice ook nog de Razzie voor slechtste koppel op het scherm. Voor de film 'Repo! The genetic opera' kreeg Hilton nog een Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol.
En de Razzies gingen naar...

Film: The Love Guru
Acteur: Mike Myers (The Love Guru)
Actrice: Paris Hilton (The hottie and the nottie)
Mannelijke bijrol: Pierce Brosnan (Mamma mia!)
Vrouwelijke bijrol: Paris Hilton (Repo! The genetic opera)
Koppel: Hilton, Lakin en Moore (The hottie and the nottie)
Screenplay: The Love Guru
Regisseur: Uwe Boll (Tunnel Rats, Postal, In the name of the king)
Vervolg: Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull

Bron: www.gva.be


Haatcampagne tegen rechtenstudente UA die spieker verklikte Minimize

Een studente uit de tweede bachelor rechten aan de Universiteit Antwerpen (UA) heeft zich de woede van honderden medestudenten op de hals gehaald. De 20-jarige jonge vrouw had tijdens de examens in januari een spiekende medestudent verklikt bij de opzichter. De bewuste jongeman startte daarop een haatcampagne tegen de "verraadster" via Facebook.

Tijdens het examen 'Bronnen en Beginselen van het Recht' was de studente er getuige van hoe de jongen voor haar antwoorden via zijn gsm kreeg doorgespeeld. Ze was daarover zo verbolgen dat ze besliste om de 'fraude' te melden aan de opzichter.

Poll
De prof ging op zijn beurt naar de fraudecommissie die oordeelde dat de valsspeler al zijn examens van de eerste zittijd mag herdoen in september. Een serieuze streep door de rekening van de jongeman die in al zijn woede een pagina op de sociale netwerksite Facebook aanmaakte om de 'verklikster' door het slijk te halen.

Vuile rat
Intussen zijn er al bijna 300 jongeren lid van de groep en de teneur van de berichten gaat van "vuile rat" tot "ze verdient het om het leven zuur te worden gemaakt".

De studente weerlegt dat ze redenen had om af te rekenen met de 'fraudeur', want ze kent hem naar eigen zeggen van haar noch pluim. De jonge vrouw vond het gewoon verraad ten aanzien van zij die wel hard blokken en eerlijk hun examens afleggen.

Bron: www.gva.be


Nederlandse student dreigt met bloedbad op school Minimize

De Nederlandse politie heeft een 23-jarige man aangehouden die had aangekondigd dat hij een bloedbad zou aanrichten op een school in Den Haag. De informaticastudent had op een Amerikaanse site laten weten dat hij het voorbeeld van Tim Kretschmer wilde volgen.

De jongeman werd zondag al aangehouden, maar het nieuws raakte nu pas bekend. Hij verklaarde dat het een grap was en dat hij alleen maar stoer wilde doen. Hij blijft nog zeker veertien dagen vastzitten en mag een fikse rekening verwachten van enkele tienduizenden euro's. Sinds het Duitse bloedblad werden al verschillende verdachten aangehouden die schooldrama's aankondigden. (anp)

Bron: www.nieuwsblad.be


Gentse studentenclubs nemen het tegen elkaar op in radioquiz Minimize

Vanaf maandag 16 maart tot 5 mei loopt op Urgent.fm FK Knock-out, een wedstrijd tussen de studentenclubs van FK(Faculteiten Konvent). Maar liefst 22 van de 25 studentenclubs van de universiteit Gent doen mee. De wedstrijd wordt live uitgezonden tijdens het studentenprogramma S.O.S. (‘studenten over studenten’), elke maandag tot donderdag, tussen 17u en 18u. De quiz neemt telkens een kwartiertje per uitzending in beslag.

Dagelijks strijden twee studentenclubs tegen elkaar. Per studentenclub mogen twee leden aan de micro staan, maar supporters zijn welkom, zelfs in de studio. Er worden drie vragen gesteld: één over hun eigen faculteit, één over de faculteit waartegen ze strijden en nog een algemene vraag. Daarnaast is er een praktische opdracht. De winnaar gaat door naar de volgende ronde, de verliezer valt af. Eén verliezer wordt later weer opgepikt.

Op http://www.urgent.fm/fkknock-out kan je elke dag de stand, updates en andere informatie bekijken.


Ouderdom begint op je 27ste Minimize

Volgens een nieuwe studie beginnen onze mentale capaciteiten te verminderen vanaf ons 27ste levensjaar. De piek wordt bereikt op de leeftijd van 22 jaar. Onderzoekers van de Universiteit van Virginia (VS) onderzochten 2.000 mannen en vrouwen, variërend in leeftijd van 18 tot 60 jaar. De 2.000 personen werden zeven jaar lang gevolgd.

Tests
De proefpersonen moesten visuele puzzels oplossen, woorden en details uit verhalen herinneren en patronen herkennen in letters en symbolen. Soortgelijke tests worden vaak gebruikt om mentale achteruitgang, zoals dementie, vast te stellen.

Bij negen van de twaalf tests bleek dat de gemiddelde leeftijd waarop het best werd gepresteerd, 22 jaar was. De eerste leeftijd waarbij de prestaties significant lager waren dan bij de topscores, lag op 27 jaar voor drie tests inzake redeneringsvermogen, denksnelheid en ruimtelijk inzicht.

Geheugen
Het geheugen bleek achteruit te gaan op de gemiddelde leeftijd van 37 jaar. In de overige tests werden slechtere resultaten vastgesteld vanaf de leeftijd van 42 jaar. Tests inzake woordenschat en algemene kennis wezen uit dat deze vermogens ten vroegste vanaf de leeftijd van 60 jaar afnemen.

Therapieën
Volgens professor Timothy Salthouse doen de resultaten vermoeden dat therapieën voor ouderdomsgerelateerde aandoeningen op vroegere leeftijd moeten starten, lang voor mensen bejaard zijn.

Bron: www.gva.be


Film: Watchmen Minimize

Eén van de meest gehypte films van het jaar is er eindelijk en het stelt zeker niet teleur. Het is een visuele “powerhouse” ondersteunt door een sterk verhaal. Hoewel Watchmen door meerdere critici als een meesterwerk zal worden beschreven, is het zeker geen film voor iedereen. Tedere zieltjes en mensen, wiens focus niet langer dan 90 minuten op scherp kan staan, zullen het volledige potentieel van de film maar moeilijk kunnen inzien.

Het verhaal van Watchmen speelt zich af in een alternatieve wereld tijdens het jaar 1985. Een nucleaire oorlog tussen de VS en Rusland staat op het punt om uit te breken. Het heden en verleden van een kleine groep (ex)superhelden staat centraal. Nadat één van hen op brute wijze wordt vermoord, trekt de rest op onderzoek uit. Hierdoor stoten ze op een complot, dat veel grootser en gevaarlijker is, dan ze zich hadden kunnen voorstellen.

Zoals te verwachten is de verhaallijn erg belangrijk voor de verfilming van een “graphic novel “. Het steekt goed ineen maar tijdens het eerste uur word je overspoeld met informatie. Niet alle gegevens zijn even belangrijk, maar indien je niet aandachtig genoeg bent tijdens sleutelmomenten, zal de conclusie van de film veel minder steek houden. Ware het niet voor de ongelooflijke visuele effecten, dan zou het verhaal zowel het sterkste als zwakste element van de film zijn. De CGI (Computer Generated Imagery) is zonder twijfel het beste wat Hollywood ooit op een cinemascherm heeft getoverd. Voor de gelukkigen met een Blu-Ray speler en HD-televisie zal de Blu-Ray editie dan ook een zeer gegeerd item zijn.

De actie is minder aanwezig dan je zou denken, maar de choreografie tijdens de vechtscènes is uitstekend. Bij deze laat de brute toon weinig aan de verbeelding over met o.a. opengescheurde ledematen en het grafisch weergeven van folteringen. Wie niet op een druppeltje bloed meer of minder kijkt, zal dan weer volop kunnen genieten van deze “over-the-top” momenten. Voor die laatste groep is de film in zijn geheel erg aantrekkelijk, zolang er genoeg aandacht wordt besteed tijdens de verhaalgerichte fragmenten.

Fans van het eerste uur mogen deze film zeker niet missen. Mits een kleine inspanning, kan deze film ook zij, die minder bekend zijn met de franchise, bekoren. Met zijn speelduur van 2 uur en 45 minuten, is Watchmen zeker het geld van een vertoning waard. Samen met Gran Torino en The Wrestler, behoort deze film tot de lijst van “must-see” films van 2009.

Meer info vinden jullie terug op www.kinepolis.be


Beter geen beha Minimize

Volgens de Zweedse gynaecoloog Goran Samsioe van Lund University's Department of Obstetrics and Gynecology zijn tienermeisjes beter af zonder beha.

Een te stevige beha beperkt de natuurlijke bewegingen van de boezem waardoor het weefsel zwakker wordt en de borsten gaan doorhangen.
natuurlijke bewegingen van de borsten helpen om het weefsel te ontwikkelen dat net onder de huid zit en de borsten ondersteunt.

Het dragen va een beha op jonge leeftijd kan zorgen voor hangborsten. HIj verwijst ondermeer naar een Franse studie bij vrouwen tussen 18 en 25 jaar waaruit bleek dat beha's er voor zorgen dat de tepels een beetje gaan zakken.
Hij raadt aan om geen te spannende of te sterk ondersteunende BH's te dragen op jonge leeftijd.

PFC

Bron: radio1


Win een comedyshow in jouw aula! Minimize

Vorige week zijn we binnengevallen op 5 scholen om een promofilmpje op te nemen. We hebben professoren bier zien aannemen, studenten op banken zien springen, boekentassen door de lucht zien vliegen en nog veel meer! Bekijk alle movies en breng je stem uit.

De geselecteerde scholen zijn KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, Xios Diepenbeek en PHL Hasselt.

Diegene met de meeste stemmen wint een exclusieve comedyshow in zijn aula met ‘Comedians of Comedy’ Thomas Smith, Xander De Rycke en Bram Vanden Broecke.

http://www.musicmaniacs.be


12 urenloop Minimize

Op woensdag 4 maart streden de Genste studentenclubs op het Sint-Pietersplein voor de eerste plaats met de meeste rondjes. Van 11.30 to 23.30 moesten de clubs zoveel mogelijk rondjes lopen. Helaas was het weer niet al te best, er was vrij veel wind waardoor er enkele tentjes sneuvelden, maar dat belette de studenten niet om zich het beste van zich zelf te geven. Er waren ook enkele speciale rondes zoals de Offici?le openingsronde (rector, schepen, prominenten), de drankenronde, de meeste-klerenronde, de verkleedronde, de schaarst geklede man, de schaarst geklede vrouw, de proffen-/docentenronde, de Siamese ronde, de kikkerronde, de Haasje-over-ronde, de achterwaarste ronde en de presesronde. Na 12 uur lopen, won VTK, de kring van de Burgerlijk Ingenieurs, de 12urenloop met 862 rondjes.

www.12urenloop.be


ATV en EXIT present The Clash Minimize

ATV en EXIT present THE CLASH

EXIT, het jongerenprogramma van atv, pakt uit met THE CLASH: een competitie tussen studentenclubs in ’t Antwerpse met als inzet, naast eeuwige roem, een gratis TD in Industria.

Maar liefst 18 studentenclubs willen bewijzen dat zij de “club van ’t stad” zijn en nemen het in enkele spetterende voorrondes dan ook tegen elkaar op. Die gaan door in of aan hun stamcafé: een unieke kans om kennis te maken met de club, het praesidium, het café en niet te vergeten het clublied. De sterkste clubs stoten door naar de finale, waar ze getest worden op hun
behendigheid, teamspirit, kracht en snelheid. De ultieme winnaar mag zich niet enkel gedurende een jaar de “EXIT-studentenclub van ’t stad” noemen, maar wint ook zijn eigen TD in Industria.

Deze bloedstollende strijd is vanaf woensdag 4 maart 6 weken lang te volgen op EXIT. Elke woensdag vanaf 12u50 op atv.
EXIT brengt flitsende televisie voor, deels door en vooral met jong Antwerpen. Festivals, fuiven, parties, jeugdhuizen, trends, hippe sporten...kortom dus alles wat
de jongeren zoal bezighoudt.

Surf voor meer info naar www.EXIT-TV.be.


Ruimtevaartliefhebbers kunnen "master of space studies" volgen Minimize
Vanaf volgend academiejaar organiseren de UGent en de K.U.Leuven samen een eenjarige masteropleiding "master of space studies". Alle studenten die al een master haalden, kunnen deze opleiding volgen.

De lessen worden in het Engels gegeven en bestaan uit beleid, recht en management op gebied van ruimtevaart; wetenschap van en in de ruimte en ten slotte ruimtegebonden technologie. Op basis van zijn vooropleiding kan een student een module binnen een van deze drie gebieden kiezen, en moet er ook een masterproef geschreven worden. De nieuwe masteropleiding, die volgens de twee universiteiten uniek is in Europa, is tot stand gekomen op vraag van de betrokken industrie en verschillende overheden. De eerste generatie werknemers in de sector van ruimtevaart of -onderzoek gaat binnenkort op pensioen, waardoor zowat 40.000 mensen moeten worden vervangen in heel Europa. De masteropleiding zal worden gedoceerd door zowel professoren van de UGent en KU Leuven met ervaring op dit terrein, als door experts van buiten de universiteit met professionele ervaring terzake.

Bron: Belga

Binnen vijf jaar hersenscan bij sollicitatie Minimize
Tussen nu en vijf jaar zullen werkgevers hun werknemers een hersenscan afnemen, vooral dan bij sollicitaties. Dat verwacht professor en hoogleraar salesmanagement Willem Verbeke van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Verbeke zet zijn bevindingen uiteen in Vacature.
Verbeke en zijn team onderzochten in het ISAM-Neuroscience researchinstituut aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam aan de hand van scans het gedrag van mensen en hun sociale en emotionele intelligentie.

'Met de scan zie je letterlijk in de hersenen hoe hun systeem werkt, of iemand autistisch is of psychopaat. Iedereen verbergt wel iets, onzekerheden en twijfels. Alles komt naar boven.'

Verbeke zegt op basis van de scan uitspraken te kunnen doen over het soort job dat iemand op het lijf is geschreven. 'Sommige verkopers zijn beter in het onderhouden van contacten dan het werven van nieuwe klanten. Dergelijk advies kunnen wij geven, steeds gefundeerd op neurologie.'

Volgens de hoogleraar gaan we naar een maatschappij waar de werkgevers tussen nu en vijf jaar hun werknemers zullen scannen, vooral dan bij rekrutering. 'Als een bedrijf een sollicitant of medewerker wil testen, zullen we na de test een profiel kunnen schetsen van die persoon en advies kunnen verstrekken over het soort jobs waar die best in past.'

Verbeke deed ook onderzoek naar werknemers met een psychopathische aanleg. 'Dit soort mensen slaagt er makkelijk in iemand voor zijn kar te spannen en hen te misbruiken. Daarom kunnen ze binnen ondernemingen heel wat schade aanrichten.'

De Amerikaanse oplichter Bernard Madoff is volgens hem een voorbeeld. 'De man genoot een groot aanzien in financiële kringen. Dan ontdekt de wereld plots dat deze superbelegger iedereen bedrogen heeft. Dat kan voorkomen worden. Wij geloven dat mensen die voor een hoge functie in aanmerking komen, eerst op mogelijk psychopathisch gedrag getest moeten worden. Dat kan op basis van door ons ontwikkelde technieken.'

Bron: www.nieuwsblad.be

Studenten die lessen op mp3-speler beluisteren, scoren beter Minimize

Studenten die hun lessen als podcast op hun mp3-speler beluisteren, scoren achteraf beter op examens dan hun collega’s die de lessen volgen in het auditorium. Tot die verrassende conclusie komen onderzoekers van de Staatsuniversiteit van New York.

Apple, het computerbedrijf achter de iPod en iPhone, startte twee jaar geleden met de iTunes University, een online dienst die allerlei universitaire lessen aanbiedt die gedownload kunnen worden op de mp3-speler. Verschillende universiteiten maken hun lessen via de dienst beschikbaar, al dan niet enkel voor de eigen studenten.

Dani McKinney van de Universiteit van New York onderzocht 64 studenten, waarvan de helft een introductieles psychologie volgde in het auditorium en achteraf ook de lesnota’s kreeg. De andere 32 studenten kregen dezelfde les aangeboden via de iTunes unief. Ze konden een opname van de les downloaden en kregen de nota’s synchroon te zien.

De resultaten waren duidelijk. De elektronische studenten scoorden gemiddeld 71 procent, terwijl hun collega’s in het auditorium op een gemiddelde van 62 procent bleven steken.

Terugspoelen:

McKinney wijt het verschil vooral aan de mogelijkheid om moeilijke stukken in een podcast terug te spoelen en betere nota’s te nemen. “Het is niet zozeer de podcast zelf, het is wat je ermee doet”, zegt ze in New Scientist.

McKinney denkt ook niet dat de podcasts echte lessen kunnen vervangen. Ze ziet podcasts vooral als welkome aanvulling voor een generatie die opgegroeid is met het internet. “Het is een nieuw soort gereedschap”, zegt ze. “Deze jongeren zijn helemaal anders geprogrammeerd dan hun voorgangers twintig jaar geleden.”

Ook voor de leerkrachten kunnen de podcasts een zegen zijn, omdat ze zo meer tijd kunnen vrijmaken voor interactie met hun leerlingen.

JG

Bron: www.gva.be


Leraar scheldt homofobe student uit Minimize

In de Californische miljoenenstad Los Angeles heeft een student zijn hogeschool aangeklaagd omdat hij tijdens een spreekbeurt tegen het homohuwelijk voor fascist werd uitgescholden door een docent.

Volgens de student, Jonathan Lopez, werd hij halverwege zijn spreekbeurt door de leraar onderbroken. Lopez las een definitie van het huwelijk voor uit een woordenboek en haalde een paar bijbelverzen aan. Docent John Matteson stond hem echter niet toe verder te gaan. Vervolgens zou Matteson Lopez een 'vuile fascist' ('fascist bastard') hebben genoemd. Op het formulier waarop de spreekbeurt beoordeeld had moeten worden, schreef de leraar geen cijfer, maar de opmerking: "Vraag God maar wat je cijfer is".

Decaan Allison Jones neemt de kwestie zeer hoog op. Zij is een disciplinair onderzoek begonnen. Maar Jones erkent ook dat de spreekbeurt van Lopez door in ieder geval twee studenten als 'zeer aanstootgevend' was ervaren. Een van hen zou over Lopez gezegd hebben "dat deze student op de een of andere manier zou moeten boeten voor het prediken van haat in de collegezaal". John Matteson was niet bereikbaar voor commentaar.

Lopez en zijn advocaten willen een financiële schadevergoeding van de hogeschool. Ze eisen bovendien dat er een bepaling uit de statuten wordt geschrapt die studenten verbiedt opmerkingen te maken die als aanstootgevend kunnen worden ervaren. "Het komt erop neer dat hogescholen en universiteiten christelijke studenten dezelfde rechten zouden moeten geven als andere studenten", zei David Hacker, advocaat bij een christelijke juridische organisatie die Lopez vertegenwoordigt.

Bron: www.gaybelgium.be


Gsm's krijgen een universele lader Minimize

Gsm's krijgen een universele oplader. De branche is het daar over eens geworden, dat is dinsdag bekend gemaakt op een mobolie telefoniebeurs in Barcelona.

Ieder merk zal uiteraard zijn eigen laders blijven produceren, maar de aansluiting van de lader op het toestel, wordt universeel. Zoals de USB-aansluiting nu bijvoorbeeld. De nieuwe standaard moet in 2012 in gebruik zijn in de vorm van een 'mini USB'.

Nu hebben verschillende type telefoons meestal laders met afwijkende stekkers. Zelfs binnen een merk zijn er vaak meerdere laders noodzakelijk.
Milieuwinst

"Deze overeenkomst brengt de industrie naar een universele, energiezuinige oplader voor alle mobiele telefoons", aldus Michael O'Hara van GSM Association. Ook het milieu wint erbij omdat oude laders niet telkens in de vuilnisbak zullen verdwijnen.

Bron: www.gva.be


Heb jij je liefde verklaard? Minimize

Afgelopen zaterdag was het weer valentijn. Het was dan weer het moment om voor de koppeltjes hun liefde aan elkaar te verklaren. De KdG hogeschool is op het idee gekomen om je valentijnsboodschap in het groot te publiceren op de voorgevel van de campus aan de Groenplaats.

Het project is een werk van de laatstejaarsstudenten Multimedia en Communicatietechnologie (MCT), optie webproducties. De vijftien studenten doen dan ook, gesteund door enkele docenten, alles zelf: ontwerpen van het logo, schrijven van de software, beheer van de website, filteren van de boodschappen… Voor de projectie werkt de hogeschool samen met Beam inc. Tijdens de projectie dagen waren de studenten ook zelf aanwezig zijn om uitleg te geven over het project.

www.kdg.be


Geen screening rectorkandidaten K.U.Leuven Minimize

De Academische Raad van de K.U.Leuven vindt het niet opportuun om kandidaat-rectoren vooraf te screenen aan de hand van het 'profiel van de rector'. Dat laat aftredend rector Marc Vervenne weten via een e-mail aan de voltallige universitaire gemeenschap en meldt het studentenblad Veto.

De Academische Raad geeft nu het advies aan de Raad Van Bestuur om de procedure van de vorige verkiezingen onder licht gewijzigde vorm te behouden. Iedereen die zich kandidaat wil stellen moet in totaal 90 handtekeningen verzamelen van minstens 20 kiesgerechtigden per groep.
Petitie

De screening deed de gemoederen tijdens de open faculteitsraden verhitten. Tegenstanders proberen het voorstel van tafel te vegen met een petitie. "De screening is ondemocratisch en niet transparant", luidt het.

De bal ligt nu in het kamp van de Raad Van Bestuur.

Bron: www.gva.be


Student stuurt keylogger naar 1000 medestudenten Minimize

In Amerika is een man aangeklaagd op verdenking van het sturen van een keylogger naar duizend studenten. Tweehonderd openden de kwaadaardige bijlage en raakten geïnfecteerd. De verdachte James Wieland begon met zijn aanvallen rond augustus 2007 en ging hiermee door tot zijn arrestatie op 12 november vorig jaar. Via de keylogger kreeg hij toegang tot de accounts van zijn medestudenten aan de universiteit van Maine.

Wieland verstuurde de keylogger naar gebruikers van FirstClass, een e-learning systeem. Eenmaal toegang tot de accounts van zijn slachtoffers kon hij hun activiteiten volgen. De politie wist het IP-adres van de dader te traceren en kwam zodoende bij de student uit. Er zijn verder geen andere verdachten. In mei wordt de zaak aan een jury gepresenteerd.

Bron: www.security.nl


Aantal studenten geneeskunde stijgt met 6 procent Minimize

Het aantal generatiestudenten geneeskunde is vorig jaar in Vlaanderen met 6 pct gestegen. Dat blijkt uit de definitieve inschrijvingscijfers van geneeskunde voor het academiejaar 2008-2009, die de Artsenkrant vernam na een rondvraag. De mannelijke populatie haalt opnieuw wat schade in, hoewel vrouwen het sterkst vertegenwoordigd blijven.

In de Nederlandstalige universiteiten schreven zich 957 generatiestudenten in. Dat is een stijging van 6,3 pct in vergelijking met vorig jaar, toen er 900 inschrijvingen waren. Een generatiestudent is een student die voor het eerst is ingeschreven in het eerste jaar.

Geneeskunde blijft het populairste aan de KU Leuven, waar 565 nieuwbakken bachelorstudenten zich inschreven. Daarmee stijgt het aantal inschrijvingen tegenover vorig jaar met 3,3 pct. Leuven noteert vooral meer mannelijke studenten (+ 9,8 pct), het aantal meisjes bleef ongeveer gelijk.

Kortrijk groeit sterk (+16,33 pct) met 114 inschrijvingen. Dat ligt vooral aan de vrouwen, die met bijna een derde toenemen: 75 meisjes schreven zich in tegenover 58 vorig jaar. Het aantal mannelijke kandidaten bleef ongeveer hetzelfde.

De UGent telt 190 nieuwe generatiestudenten voor 2008-2009, tegenover slechts 173 vorig jaar. Bijna 10 pct erbij dus. Zowel het aantal mannelijke (+ 13,7 pct) als vrouwelijke nieuwkomers (+ 7 pct) nam dit jaar toe.

De universiteit van Antwerpen slaat alle records in percenten, al blijven de absolute aantallen klein. Daar steeg het aantal studenten met maar liefst 47 pct, van 17 inschrijvingen vorig academiejaar tot 25 dit jaar. Met 16 inschrijvingen zijn 64 pct van deze nieuwe generatiebachelors vrouwen.

Aan de VUB is dit jaar er niet veel nieuws onder de zon. Waren er vorig jaar 19 studenten, dan vind je nu 21 nieuwe bachelorstudenten. Het totale aantal studenten (dus niet enkel generatiestudenten) in eerste bachelor daalde wel van 49 tot 42.
Enkel de universiteit van Hasselt breekt met de tendens: dit jaar zijn er slechts 42 nieuwelingen in de geneeskunde tegenover 46 vorig jaar (- 8,7 pct). Het aantal mannelijke inschrijvingen bleef ongewijzigd, vrouwen schreven zich wat minder in (22 voor 2008-2009 vs. 26 voor 2007-2008). (belga/mvdb)

Brom: www.hln.be


Pool belt politie omdat hij in bad moet Minimize
Een Poolse student belde de politie in alle paniek op. De agenten moesten hem komen redden want zijn moeder martelde hem. De politie rukte uit, bleek dat de kerel van zijn ma in bad moest en daar helemaal geen zin in had.

Lukasz Zapalowski (22) belde het alarmnummer van de politie in Warschau. Hij werd gemarteld door een familielid en had hulp nodig. De moeder vertelde de agenten dat haar zoon niet in bad wilde en hij zijn kamer niet wilde opruimen. Hij vond de smeekbede van zijn moeder een "psychologische marteling" en had daarom de politie gebeld. De agenten waren er niet echt mee opgezet en klagen de man nu aan voor "het verspillen van kostbare tijd".

Bron www.hln.be

Blowers lopen een hoger risico op teelbalkanker Minimize

Intensief of langdurig marihuana-gebruik kan het risico op teelbalkanker danig verhogen. Volgens een Amerikaanse studie verdubbelt de kans vergeleken met mannen die nooit een joint rookten.

Onderzoekers van het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle hebben 369 mannen met teelbalkanker gevolgd en vergeleken hen met een controlegroep van 1.000 gezonde mannen. Iedereen werd ondervraagd over marihuanagebruik.
Meest agressieve kanker

De onderzoekers stelden een verdubbeling van het risico vast. De resultaten laten uitschijnen dat marihuana-gebruik gelinkt is aan de meest agressieve teelbalkanker (nonseminoma). Het is voor het eerst dat dit verband tussen marihuana en teelbalkanker is aangetoond.
Meest voorkomende kankers

Teelbalkanker is een van de meest voorkomende kankers bij jongen mannen. De ziekte duikt veel vaker op in Europa en Noord-Amerika dan elders. Voor die hogere incidentie is tot dusver geen verklaring gevonden. Marihuana-gebruik zou een deel van de verklaring kunnen zijn.

Bekende risicofactoren voor teelbalkanker zijn ondermeer verwondingen aan de teelballen, een voorgeschiedenis in de familie of niet afgedaalde teelballen als kind.

Bron: www.gva.be


Cambridge-studentes met de billen bloot tijdens hun doop Minimize

De gemoederen in Engeland raken danig verhit nu enkele pikante foto's van studenten aan de befaamde universiteit van Cambridge uitgelekt zijn. Vooral de vrouwen lieten zich goed gaan om tot de zuipclub van de 'Newnham Nuns' toegelaten te worden. Zo moesten er enkelen enkel met behulp van hun mond condooms afrollen rond een banaan die uit de broek van mannelijke medestudenten hing. Andere meisjes moesten bekers alcohol naar binnen werpen terwijl hun handen vastgebonden waren in plasticfolie. Eén van de mannelijke deelnemers kwam ervan af door trots twee kannetjes met zijn eigen braaksel omhoog te houden. En ja, tegenwoordig worden zelfs dwergen bij dit soort van verregaande studentendopen betrokken. "Vernederend en verwerpelijk", oordelen de hoge pieten aan de universiteit over de strapatsen van hun leerlingen.

Groot-Brittanië heeft een zware traditie als het aankomt op braspartijen onder studenten. Zo moeten leden van de Wyverns een menu van 15 gangen achter de kiezen steken, waaronder een varkenssnuit in wasabisaus. Als toemaatje krijgen ze een glas water met een levende goudvis in. Bij de Ferretz moeten de pechvogels tachtig alcoholconsumpties na elkaar naar binnen werken, te beginnen met een fles gin en eindigend met een goeie scheut port waar al eens een condoom in gepasseerd is. "In de laatste tien jaar is het aantal vrouwelijke studenten dat in zeer dronken toestand binnengebracht wordt, serieus de hoogte ingeschoten," aldus een verantwoordelijke van het ziekenhuis in Cambridge. "Sommigen worden ook aangerand. We kunnen er niet meer omheen: dit is een serieus veiligheidsprobleem geworden."

Bron: www.hln.be


Op kot in een container Minimize

Misschien kan je als student aan de Ugent op kot in een container. Reden is het tekort aan studentenkamers. Ik ben ervan overtuigd dat er op dit ogenblik honderd – of misschien zelfs enkele honderden – studenten zijn die van thuis naar de les pendelen omdat ze geen geschikte kamer hebben gevonden” vertelde rector Paul Van Cauwenberge aan De Standaard en het Nieuwsblad.

In Gent studeren er ongeveer 60.000 studenten, de helft daarvan zit op kot of in een home. Het studentenaantal blijft stijgen, dit jaar is het aantal eerste jaarsstudenten met 8% gestegen. Hierdoor is er te weinig plek over voor diegene die op kot wil. Om dit tekort snel op te vangen is de Ugent aan het denken om containers te installeren, waar 250 studenten op kot kunnen.

Er is nu plek vrij naast het terrein aan de home Berta. De UGent hoort bij enkele Nederlandse projecten, waaronder Keetwonen in Amsterdam. Aangezien de stad Gent reeds haar steun voor het project uitsprak, moeten die er relatief snel kunnen komen: binnen de twee jaar hoopt men het project af te werken. Daarna kunnen de studentenkoten ongeveer vijftien jaar blijven staan, schrijft Ugent studentenblad De Schamper.


Freek Braeckman wint De slimste mens ter wereld Minimize

Journalist Freek Braeckman won gisteren het spelprogramma, De slimste mens ter wereld op een. Hij won van collega Lieven Verstraete en politicus Bart De Wever. Hij volgt Annelies Rutten, Steven Van Herreweghe, Wouter Deprez, Bert Kruismans, Stany Crets en Alain Grootaers op om zich zelf voor 1 jaar de slimste mens ter wereld te noemen.

Na dat Lieven Verstraete laatste was in de eerste rondes, moesten Bart De Wever en Freek Braeckman het tegen elkaar opnemen in de finale. De bedoeling is om de tegenstander zijn tijd op 0 te krijgen. In het begin was het haasje over, maar wanneer ze de 100s naderen was het spannend. Even liep het voor Bart mis, wanneer hij zich Lewis Hamilton niet meer herninnerde. Hierdoor verloor hij veel punten en strandde hij op 17s gelukkig wist hij veel over PS'er Spitaels. Hij stopte op tijd op 1s, maar Freek liet zich tactisch zakken tot ook op 1s, waardoor hij dan aan zet was en wist op de valreep te roepen dat Tomas De Soete bij radiozender Studio Brussel werkt.

Het was dus een super spannende finale. "Om dood van te vallen, maar wegens tijdsgebrek is het niet gelukt het was te spannend", zei jurylid Rik Torfs achteraf. Lieven Verstraete merkte nog op dat Bart De Wever 2 keer verloren is op 1s en door een journalist.

Klik hier om de finale te herbekijken via deredactie.be


Antwerpen-centraal bij de mooiste stations Minimize


Het station Antwerpen-Centraal is het op drie na mooiste treinstation ter wereld. Tot die conclusie komt het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Bij de vele mooie uitzichten waarvan je kan genieten tijdens een treinreis, zijn er weinigen zo verrassend als de stations waar je stopt, schrijft Newsweek.
Het Amerikaanse magazine maakte een ranglijst op van de mooiste treinstations ter wereld en plaatste daarbij Antwerpen-Centraal op de vierde plaats.

Het stationsgebouw en de bijhorende perronoverkapping, mét de bekende koepel, dateren uit de 19e eeuw en zijn nu een beschermd monument. Architect Louis de la Censerie liet zich voor het stationsgebouw onder meer inspireren door het Pantheon in Rome.

Antwerpen-Centraal werd de laatste jaren gemoderniseerd en uitgebreid voor de komst van hogesnelheidstrein. Tegelijkertijd startte een grondige renovatie van zowel de binnen- als de buitenkant. Die moet in april van dit jaar afgerond zijn.

Bovenaan de lijst van Newsweek staat St.Pancras in Londen, sinds vorig jaar het eindstation van de Eurostar, "dat de langste champagnebar in Europa heeft". Op twee staat Grand Central Terminal in New York, op drie Chhatrapati Shivaji in Mumbai.

Bron: www.deredactie.be


Facebook bestaat 5 jaar Minimize

Facebook bestaat 5 jaar. Het begon allemaal met student Mark Zuckerberg, hij maakte op 4 februari 2004 een website waar zijn medestudenten elkaar konden ontmoeten. In die 5 jaar tijd is het aantal bezoekers gigantisch gestegen. Zuckerberg hoort nu bij een van de 400 rijkste mensen in de VS.

De grote troef van facebook is de gebruiksvriendelijkheid. Je kan er vrij snel foto's, links, evenementen en andere items toevoegen. Je kan ook vrij snel andere vrienden toevoegen. De gemiddelde gebruiker heeft een 100 tal vrienden op zijn facebook.
Ondertussen heeft facebook wereldwijd 150 miljoen leden, al zijn ze niet de grootste in Belgie.

www.facebook.com


Student regisseert western Minimize

De Kruibeekse filmstudent Piet Deyaert start met de opnames van een westernfilm. 'Ik hou ervan om verhalen te vertellen en bovendien heb ik een passie voor beeldvorming. In regie kan ik die twee zaken combineren.'

Piet Deyaert is 20 jaar oud en studeert filmregie aan het Rits in Brussel. Hij regisseerde eerder ook al de kortfilms De Hobbit, naar het boek van Tolkien dat de voorloper is van In de ban van de ring, en De erfenis. Met die laatste sleepte hij de publieksprijs in de wacht in de Canvaswedstrijd Labo De Lux.

Als voorbereiding naar het eindwerk dat volgend jaar afgeleverd moet worden, kreeg hij de opdracht een nieuwe kortfilm op te nemen. 'Eigenlijk was het de bedoeling dat iedereen een eigen project zou maken. Maar het leek me leuker om eens een langere film op te nemen. Daarom sloeg ik de handen in elkaar met twee medestudenten, Jan Hellemans en Jules de Brock. Daardoor konden we met zijn drieën aan de slag gaan, waardoor we het project grootser konden aanpakken en bovendien een groot decor konden bouwen. We speelden allen al een tijdje met het idee om een western te maken. We besloten dat dan ook te doen en elk een deel van de film voor onze rekening te nemen. Ik regisseer de tweede scène.'

Het verhaal gaat over de rise and fall van een wannabe revolverheld die in een saloon in het Westen een grote bandiet uitdaagt en uiteindelijk een echte revolverheld wordt.

De grote droom van Piet Deyaert is regisseur worden. 'Ik hou ervan om verhalen te vertellen en bovendien heb ik een passie voor beeldvorming. In regie kan ik die twee zaken combineren. Het liefst van al wil ik van films maken, mijn beroep maken.'
Steven Tindemans

Bron: www.nieuwsblad.be


Stad Antwerpen opent Huis van de Student Minimize

Antwerpen is als studentenstad flink in opmars. Als eerste stad in Vlaanderen verwelkomt het stadsbestuur voortaan haar studenten in een jong en hip Huis van de Student. Onderwijsschepen Robert Voorhamme gaf dinsdag 27 januari het startschot.

De nieuwe website van Antwerpen studentenstad werd eveneens voorgesteld. “Ook hier verwachten we veel inbreng van de studenten zelf” zegt Desimpelaere. Momenteel is de site nog vrij statisch maar hij is opgebouwd als een communitysite die vooral door de studenten zelf vorm moet krijgen.

We waren met Studay trendsetter in Vlaanderen en we hebben de ambitie om dat te blijven doen !
Uiteraard blijven bestaande projecten als cultuurcheques, fietshaven, lentepoets, een uitgebreid sportaanbod op stapel, maar er staan ook een aantal nieuwe projecten voor de deur. Een tipje van de sluier: we organiseren in maart een city tour voor studenten, een concept dat volledig wordt uitgewerkt in samenwerking met de studenten, gekoppeld aan de uitgave van een nieuwe studentengids. Ook in maart volgt er nog een campagne waarbij we het Huis van de Student en de nieuwe website lanceren bij de studenten en in juni pakken we uit met de eerste afstudeerbeurs in Antwerpen.

Huis van de Student
Sint-Jacobsmarkt 16, Antwerpen,
03-292.31.70, di-wo-do 13-18u
www.antwerpenstudentenstad.be


De Crem wil jongeren naar defensie lokken Minimize

Het leger zoekt 1.500 nieuwe werknemers. Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) lanceert daarom een rekruteringscampagne en wil vooral jongeren naar Defensie lokken.
De gemiddelde leeftijd bij defensie ligt te hoog en daar wil De Crem wat aan doen. Met de nieuwe rekruteringscampagne wil hij vooral jongeren aanspreken.

Daarnaast denkt hij ook aan vrijwillige legerdienst. Wie vrijwillig komt, zou de eerste 4 maanden een soldij ontvangen, naast eventuele andere voordelen zoals een werkloosheidsuitkering of kindergeld.

Het plan moet nog worden goedgekeurd, maar 3 van de 4 vakbonden bij het leger gaan er wel mee akkoord. De Crem maakt zich sterk dat de vrijwillige legerdienst volgend jaar van start kan gaan.

De socialistische vakbond blijft wantrouwig. Die vreest concurrentie voor de gewone militairen. (Belga)

Bron: www.deredactie.be


Antwerp United Against Cancer: Woensdag 4 Februari Minimize

AUAC is een gratis benefietconcert dat werd gelanceerd met als uitdaging duizenden mensen op de Gedempte Zuiderdokken te verzamelen en mensen bewust te maken van de ziekte en haar preventie, detectie en behandeling aan te moedigen. Het evenement start om 13 uur en eindigt om 20 uur. Om 19 uur stipt zal er een “wave” uitgevoerd worden om gezamenlijk steun te betuigen.

Het programma zal gevuld worden met talrijke optredens waaronder The Ditch, Sylver, Roxstar, Cookies & Cream, Miss Autumn Leaves, Reshum van Til, Plain Vanilla, Charles van Domburg, Katerine, Brahim, Kaye Styles, Dean, Dirk, D1CE, Lester en Abdou, Sifort, Youssef el Moussaoui, Perverz, Sirkis full of wonders, Ray Blaze en nog vele andere. Dit hele gebeuren zal gepresenteerd worden door niemand minder dan Lynn Pelgroms.

's Avonds kan je in de Noxx Antwerp voor €7 genieten van de optredens van Franky Rizardo (NL), Steeve White (NL), Cindy-C (NL), Mystique, Phill, Junior, Rebel, Licious, Thomas Turner, Jean, Brian-V, d’ Stephanie, Dominico, Miquell Santos, Kostas Maskalides, Yves-V, Dimitri Vegas & Like Mike, Lady S, Krizz en nog veel meer. De winst zal integraal overhandigd worden aan het Belgische kankerfonds.

Meer info: www.antwerpentegenkanker.be


Drinkende mannen presteren beter in bed Minimize

Drinkende mannen waren volgens allerlei onderzoeken bijzonder slechte minnaars. Ze hadden vaker erectieproblemen, en waren tijdens de vrijpartij minder attent voor hun partner. Een Australisch onderzoek veegt al deze vooroordelen nu echter weg. Volgens hen zijn drinkende mannen juist prachtige minnaars. Alcohol zou een bijzonder gunstig effect hebben op mannen tijdens de seks. Tijdens het onderzoek werden 1580 Australische mannen op de voet gevolgd. Mannen die vier glazen alcohol per dag dronken, bleken 30% minder seksproblemen te hebben dan totaalonthouders;

Bron: www.gva.be


KHLeuven telt 6.000 studenten Minimize

De KHLeuven overschrijdt sinds 15 januari 2009 de kaap van 6.000 studenten. Deze mijlpaal bewijst dat jongeren de kwaliteit van de professionele bacheloropleidingen van de KHLeuven meer en meer weten te waarderen. Ook in het tweede semester schrijven zich nog heel wat studenten in die zich heroriënteren. Dat verklaart waarom de kaap van 6.000 pas in januari gerond wordt.

De vier departementen die samen de KHLeuven vormen, zijnde het departement Economisch Hoger Onderwijs, het departement Gezondheidszorg en Technologie, het departement Lerarenopleiding en het departement Sociale School Heverlee, tellen voor het eerst samen 6.000 studenten. De grootste hogeschool binnen de Leuvense kennisregio groeit al jaren gestaag.

Toon Martens, algemeen directeur van de KHLeuven, is blij met deze mijlpaal. “Ik zie meerdere verklaringen voor de geleidelijke groei van onze hogeschool”, zegt hij. “De KHLeuven is één van de meest flexibele hogescholen in Vlaanderen en spant zich maximaal in om opleidingen aan te bieden op maat van de student. We hebben in de voorbije jaren ook sterk geïnvesteerd in onze infrastructuur om goed en modern onderwijs te kunnen aanbieden. Wie aan de KHLeuven studeert wordt bovendien van dichtbij opgevolgd en begeleid. Dat onze hogeschool studenten ernstig neemt, blijkt ook uit het feit dat studenten zitting hebben in de raad van bestuur. De hogeschool heeft bovendien een voltijdse studentencoach, die mee het studentvriendelijk klimaat bepaalt.”

“Maar heel belangrijk”, vervolgt Toon Martens, “is ook het enthousiasme van onze personeelsleden, waardoor 6.000 studenten zich op onze hogeschool thuis voelen. Lectoren die begaan zijn met jongeren en gepassioneerd zijn door hun vak: daarmee maakt de KHLeuven het verschil. Ik wil dan ook niet alleen onze studenten bedanken voor hun vertrouwen, maar ook onze personeelsleden die dankzij hun harde inzet deze mijlpaal bereikt hebben.”

Bron: www.khleuven.be


Britse gardist neemt revanche op na-aper Minimize

De 23-jarige student Nick Ibarra zal zijn uitstap naar het Koninklijk paleis in Londen niet snel vergeten.

De twintiger had ergens opgepikt dat gardisten van de Britse Queen hun post nooit verlaten, tenzij bij een bedreiging. Hij dacht dan ook ongestraft gniffelend naast de soldaat te kunnen marcheren.

Mis, zo bleek. Toen de schildwacht het beu was, stapte hij op de jongeman af en greep hij hem bij zijn nekvel. Vervolgens brulde de soldaat en duwde hij Nick weg met zijn wapen. Spijtig genoeg hield de cameravrouw tijdens de 'aanval' op met filmen.

Bekijk het videofragment op de website van 'The Sun'

Bron: www.gva.be


Student wil rector KULeuven worden Minimize

Geert Janssen (24), student Geschiedenis aan de KULeuven, voert campagne voor een wel heel bijzondere studentenjob. Hij wil graag de ontslagen rector Marc Vervenne opvolgen.

Niet dat hij kans maakt: alleen gewoon hoogleraren kunnen rector worden. Op Facebook steunen al bijna tweehonderd studenten Geerts plannen. Dat komt misschien omdat ze ontevreden zijn over het verloop van de verkiezingen. 'De evaluatie van Vervenne is niet democratisch verlopen.' Als hij verkozen wordt, dan zal Geert een groot feest geven. 'Niet alleen voor de proffen, maar vooral voor de studenten. Ik laat heel het Ladeuzeplein afzetten en laat gratis vaten aanrukken.'

Link facebook: http://www.facebook.com/home.php#/group.php?sid=1393bba27e4c3760091ff1bfd2723688&gid=36832729629

Bron: www.nieuwsblad.be


Student Movie Day Minimize

Teken vanaf nu een sterretje in je agenda op dinsdag, want dit wordt vanaf januari jouw vaste filmdag! Als je op die dag immers naar je Kinepolis-bioscoop in de buurt komt, kan je genieten van een extra voordeeltarief op vertoon van je Kinepolis Student Card*. Voor slechts € 5,90 kan je een film naar keuze gaan bekijken! Bovendien gooien we er af en toe nog eens een extraatje bovenop zoals een speciale avant-première of een leuke verrassing. Zo kan je bijvoorbeeld op dinsdag 27 januari de avant-première van 'Dirty Mind' bijwonen, en dit - inderdaad - voor maar € 5,90.

Tuesday = Student Movie Day. Men zegge het voort!

Meer info op www.kinepolis.be


Pretend student? Minimize

Doen alsof je studeert. Alsof je een tentamen maakt en alsof je een scriptie schrijft. Op de Universiteit van Tilburg herkennen ze het probleem. De ‘pretendstudent’ gaat zelfs zo ver dat hij zijn eigen afstuderen faket.

De Universiteit van Tilburg is de eerste die over de problematiek spreekt. Rector Magnificus Philip Eijlander heeft al eerder aangekaart dat er misschien een ander systeem moet komen. Hij spreekt van 1 à 2 ‘pretendstudenten’ per jaar. Studieadviseur Daan Oudbier controleert in rustige periodes de cijferlijsten van zijn leerlingen. Studenten met weinig punten worden uitgenodigd voor een gesprek. Verder zijn maatregelen moeilijk volgens de rector. De 'pretendstudent' praat niet over zijn of haar probleem en is onbereikbaar. En volwassen studenten kunnen ze tenslotte niet dwingen.

Hoe groot het probleem is op andere universiteiten is nauwelijks bekend. Wel zijn er op internet meer verhalen te vinden over de ‘pretendstudent’. Op een weblog is een verhaal te vinden over een ‘pretendstudent’ die een dag voor zijn afstudeerfeest zelfmoord pleegde.

Bron: http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/13878


Amsterdamse student gaat leren voor zichzelf te beginnen Minimize

Honderdduizend Amsterdamse studenten aan universiteiten en hogescholen krijgen de komende jaren les in een nieuw vak: ondernemerschap. Studenten vergaren studiepunten met het nieuwe bijvak (minor) van een half jaar. Zij richten straks zelf studentenbedrijfjes op. Die worden gehuisvest in gebouw Duintjer CS in de Vijzelstraat en straks ook in de Parooltoren aan de Wibautstraat.

De vier onderwijsinstellingen (UvA, VU, InHolland en de Hogeschool van Amsterdam) werken samen in een nieuwe organisatie: het Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurschap (Case) dat morgen officieel zijn deuren opent.

Het ministerie van Economische Zaken subsidieert het project de komende vier jaar met 3 miljoen euro, aldus Case-directeur Erik Boer. ''Ook het ministerie vindt dat wij meer ondernemende mensen nodig hebben in Nederland.''

Mirjam van Praag, wetenschappelijk directeur van Case en hoogleraar ondernemerschap aan de UvA zegt: ''Ondernemen is voor veel studenten geen optie. Uit onderzoek blijkt dat maar zeven procent er over denkt ooit voor zichzelf te beginnen. We willen de mogelijkheid onder de aandacht brengen. Er zijn in Nederland echt veel te weinig hoogopgeleide ondernemers. Dat is jammer.''

Case steunt vooral studenten die innovatieve ideeën tot een bedrijf willen uitbouwen, en daarmee bijdragen aan de groei van de economie. ''Wij zoeken in beginsel geen zzp'ers die een eenmanszaak nastreven,'' aldus Boer.

Voor de universiteiten is het lesgeven in ondernemerschap nieuw. De Hogeschool van Amsterdam biedt al enige jaren een minor Ondernemen aan. (MARC LAAN)

Bron: www.parool.nl


Obama nieuwe president VS Minimize

In Washington is Barack Obama president geworden van de Verenigde Staten. Dat gebeurde zelfs voor hij de eed aflegde omdat het programma vertraging had opgelopen. Volgens de grondwet komt een nieuwe president om 18 uur Belgische tijd precies in functie.
Barack Obama legde zijn hand op de bijbel en beloofde de Amerikaanse grondwet te bewaren, beschermen en verdedigen. Hij gebruikte dezelfde bijbel als Abraham Lincoln bij zijn eedaflegging in 1861. Lincoln is de president die de slavernij heeft afgeschaft.

Met de eedaflegging werd Barack Obama officieel de 44e president van de Verenigde Staten. De kersverse president was duidelijk zenuwachtig, want hij versprak zich. Na de ceremonie brak er een luid applaus en gejuich uit bij de tienduizenden aanwezigen in de straten van Washington.

In zijn toespraak zei Obama dat de Verenigde Staten weer klaar staan om het voortouw te nemen op de internationale scène. Hij richtte ook het woord tot de moslimgemeenschap en zei dat hij zal streeft naar een politiek van wederzijdse belangen en wederzijds respect. Zijn toespraak klonk iets grimmiger dan anders, maar moest vooral vastberadenheid uitstralen

Bron: www.deredactie.be


Studenten krijgen pornoles Minimize

Studenten Communicatie van de Universiteit in Taiwan kunnen sinds kort een nieuw vak kiezen; Pornografie. Leek de onderwijsinstelling misschien handig voor het geval de Oosterse dames in de toekomst de regie van een pornofilm op zich willen nemen.

Logisch gevolg; menig student schreef zich in. De school geeft ze het recht het lokaal te verlaten als de seksscènes te heftig zouden zijn. Tot nu toe heeft niemand hiervan gebruik gemaakt. Pornofilms analyseren of scheikundeformules leek ons inderdaad ook een zeer lastige keuze.

Bron: www.playboy.nl


Drie op de tien krijgen gelijk na examenbetwisting Minimize

Drie op de tien studenten die vorig jaar een klacht hebben ingediend bij de Raad voor Examenbetwistingen kregen gelijk. Dat staat in het jaarverslag van de Raad, meldt in Het Nieuws op vtm.

Als een student het oneens is met de beoordeling van een examen of een stage, kan hij sinds 1 januari 2005 terecht bij de Raad voor Examenbetwistingen. Dat kan enkel als school en student er zelf niet uitkomen. In totaal kreeg de raad 77 verzoekschriften, iets minder dan een jaar voordien.

In 2007 deed de raad in 89 dossiers een uitspraak. Toen kreeg zowat 40 procent een positief antwoord. De meeste studenten hebben hun examenresultaat aangeklaagd, of waren het niet eens met de beoordeling van een stage. Ook werden een aantal leerlingen onterecht geweigerd. (belga/vsv)

Bron: www.hln.be


Japanner doet examen voor zoon Minimize

Vele studenten zouden het wel zien zitten om gewoon hun vader op te sturen naar een examen, maar dat is toch niet zonder risico's. Dat merkte een 20-jarige Japanner. Zijn 54-jarige vader was voor hem examen gaan afleggen, maar hij werd betrapt omdat hij er 'opvallend oud' uitzag.
De vader had nochtans zijn best gedaan om er zo jong mogelijk uit te zien. Hij had speciaal voor de gelegenheid een permanent in zijn haar laten zetten en zijn bril thuis gelaten. Toch vonden de toezichters dat de student er opvallend oud uitzag.

De vader werkte op eigen initiatief. Hij wou voor zijn zoon het juiste attest behalen zodat hij bij hem in de zaak kon komen werken. De vader beheert een medicijnwinkel en werknemers moeten een examen doen voordat ze in de winkel mogen werken.

De man zou gehandeld hebben zonder dat zijn zoon er iets van wist. Hij heeft ondertussen zijn excuses aangeboden.

Bron: Het nieuwsblad


'Viagra voor hersenen' duikt op aan unief Minimize

De Engelse professor John Harris prijst bij zijn studenten Provigil-pillen aan als 'viagra voor de hersenen'. Provigil is ook bij ons op de markt. Medicijngebruik bij jongeren is in opmars, maar onze universiteiten hebben (nog) geen weet van misbruik van dit pepmiddel.

John Harris, een professor in de bio-ethiek van de universiteit van Manchester, gelooft dat Rilatine, een middel tegen ADHD, en Modafinil, een pil tegen slaapstoornissen, ons concentratievermogen sterk bevorderen en dat ze bijgevolg zonder voorschrift verkrijgbaar moeten worden. Modafinil is tegenwoordig het meest gehypte blokmiddel aan Engelse en Amerikaanse universiteiten, en is bij ons op voorschrift verkrijgbaar onder de naam Provigil, als middel tegen slaperigheid overdag.

'Veel mensen slikken die pillen', bevestigt Barbara Sahakian, een neuropsychologe van Cambridge. 'Ik ken een professor in Oxford die het minstens om de twee weken slikt om eens een dagje keihard te kunnen doorwerken. Een collega in Cambridge slikt het om harder te kunnen fuiven. Een andere neemt het als medicijn tegen jetlag.'

Volgens officieuze bronnen zitten Amerikaanse en Britse elitetroepen eveneens aan de Provigil om hun mentale weerstand aan te scherpen in traumatische oorlogsomstandigheden. Maar Sahakian en andere experts geven toe dat misbruik van Provigil zware neveneffecten kan opleveren, tot en met blijvende hersenschade.

Provigil wordt verkocht in doses van 100 milligram per pil. Twee pillen per dag wordt vrij algemeen beschouwd als een maximale dosis. Voorschriften kunnen worden omzeild door de pillen via het internet aan te schaffen. Maar die sluikhandel is zowel duur als berucht onveilig en onbetrouwbaar - want er wordt veel nep verkocht in de internetapotheken.

Navraag leert dat het twijfelachtig is of er ook aan onze universiteiten een subcultuur van blokmiddelen groeit. Geert Schacht, hoofd van de dienst studie-advies van de UGent, schat dat het hooguit om een 'kleine minderheid' van studenten kan gaan. 'Want anders zouden onze studentenartsen dat moeten opmerken en dat doen ze nu niet.' Dat er sporadisch misbruik wordt gemaakt van 'viagra voor de hersenen' verbaast Schacht evenwel niet.'Want ook ik hoor verhalen en geruchten over Rilatine. Maar over Provigil hoorde ik nog niets.' Rilatine wordt aan hyperactieve kinderen voorgeschreven om hun concentratievermogen te herstellen, waardoor ook hun schoolresultaten verbeteren.

Hoe Provigil werkt, heeft de wetenschap nog niet achterhaald. 'Maar het is een feit dat veel kinderen van jongsaf aan in aanraking komen met Rilatine en andere middelen die de werking van onze hersenen beïnvloeden. Die vermedicalisering van hun leefwereld kan, gekoppeld aan de trend om te experimenteren met allerlei middelen in het uitgangsleven, de drempel verlagen om als student een oneigenlijk gebruik te maken van dergelijke pillen', zegt Geert Schacht. 'Maar nogmaals, bij ons gaat het sowieso om een kleine minderheid van studenten'.

Vanwaar het verschil met Anglosaksische universiteiten? 'In België streven de universiteiten er naar om de blok uit te smeren over het ganse jaar: toetsen en examens worden zeer goed gespreid, en geen enkele student slikt continu die zogenaamde viagra voor de hersenen. Terwijl in bijvoorbeeld de Anglosaksische wereld de traditie blijft bestaan van zware, geconcentreerde examenperiodes. Waardoor pepmiddelen ginder misschien meer in trek zijn.'

Frans De Smet

Bron: www.nieuwsblad.be


NMBS zet extra studententrein in richting Gent Minimize

LICHTERVELDE - Zoals eerder beloofd, schakelt de NMBS een extra studententrein in tussen Gent en De Panne. Vanaf vandaag rijdt er op vrijdag een extra trein om 18.04uur. De studententreinen op zondagavond worden versterkt met extra rijtuigen.
Op Facebook, het sociaal netwerk op internet, bond de Lichterveldse student Dries Vancauwenberghe de koe de bel aan. Via een faceboekgroep die al snel tweeduizend leden telde, hekelde hij het tekort aan treinen tussen Gent en West-Vlaanderen op vrijdag en zondag. Voor alle studenten die reizen op de lijn Gent-De Panne is er met het nieuwe jaar echter goed nieuws. De NMBS stuurt haar dienstregeling bij, waardoor het treinaanbod op vrijdag- en zondagavond versterkt wordt.

Vanaf vanavond rijdt er wekelijks een extra trein tussen Gent en De Panne, met stopplaatsen in De Pinte, Deinze, Tielt, Lichtervelde, Kortemark, Diksmuide, Veurne en Koksijde. De extra trein om 18.04uur biedt 360bijkomende zitplaatsen, vooral bedoeld voor de studenten die vanuit de Arteveldestad terugkeren naar huis.

Op zondagavond rijdt er geen extra trein, maar worden er extra rijtuigen gekoppeld aan de bestaande treinschema's. De rijtuigen zijn goed voor 253extra zitplaatsen.

Voor de studenten die via Kortrijk reizen, en eveneens klagen over plaatsgebrek, zijn er voorlopig nog geen extra treinen of rijtuigen gepland. (avr)

Bron: www.nieuwsblad.be


AB InBev verhoogt prijs van een pintje Minimize
Een pintje van AB InBev wordt vanaf maart opnieuw duurder. Voor de derde keer in een jaar tijd verhoogt de producent van onder meer Jupiler en Stella de prijs, nu met zo'n 3,3 procent.

De prijzen van AB InBev stijgen gemiddeld met 3,5 procent. Pilsbier, het belangrijkste product van de brouwer, wordt 3,3 procent duurder.
(Belga)

Volgens AB InBev is de prijsstijging nodig om de hogere energie-, grondstof- en verpakkingsprijzen te compenseren.

Redenen die de concurrentie de wenkbrauwen doet fronsen. "De prijzen van de grondstoffen zijn immers aan het dalen", klinkt het bij brouwerij Haacht.

Het is nog niet duidelijk of de consument de prijsstijging ook voelt aan de toog. Alles hangt er immers vanaf of winkelketens en de horeca de prijzen ook zullen doorrekenen aan de klanten.

Ook brouwerij Duvel-Moortgat verhoogt zijn prijzen in maart. Alken-Maes heeft nog niets beslist.

Bron: www.deredactie.be


Vlaamse scriptieprijs Minimize

LEUVEN - De Leuvense student Korneel De Rynck won samen met Ward Jonckheere, een student uit de Hogeschool West-Vlaanderen, de Vlaamse scriptieprijs ter waarde van 2.500 euro. De Rynck is student Geschiedenis aan de KU Leuven en boog zich met zijn masterproef 'Goodbye, Lenin?' over het verschijnsel van de Ostalgie, een samentrekking van de woorden 'Ostdeutschland' en 'Nostalgie'. Hij onderzocht de collectieve identiteitscrisis en het heimwee naar het verleden van de Oost-Duitsers na 1990. (amn)

Bron: Het Nieuwsblad


Onderzoek naar hepatitis A bij 1.300 studenten KHLim Minimize
Vandaag en morgen worden 1.300 studenten en 200 docenten van de Katholieke Hogeschool Limburg onderzocht op hepatitis A. De bloedonderzoeken komen er nadat bekend werd dat een student-kleuterleider besmet is.

De besmetting is het gevolg van de hepatitis A-haard eind november in Zonhoven. Een toekomstige kleuterleider heeft contact gehad met iemand die daar besmet was. Hij is toen ook ingeënt, maar blijkbaar te laat.

De jongen studeert voor kleuterleider aan de KHLim. Hij volgt les in campus Hemelrijk, hartje Hasselt. De 1.300 studenten en 200 docenten die daar rondlopen, zijn gisteren ingelicht over de besmetting. Vandaag en morgen wordt hun bloed onderzocht.

"Tegen het einde van de week weten we wie immuun is en wie niet", zegt algemeen directeur Willy Indeherberge. Voor de vaccinatie moeten de studenten zelf zorgen. De stages van deze week zijn geschrapt, maar over die van januari is nog niets beslist.

"Ik ga ervan uit dat die doorgaan", zegt Indeherberge. Tussen het tijdstip van besmetting en de uitbraak van het virus kan een periode van 6 weken liggen. Wie ziek is, krijgt koorts, diarree en gele ogen. Hepatitis A kan de lever aantasten, maar het is ook mogelijk nergens last van te hebben en toch anderen te besmetten. (belga/tdb)

Bron: www.hln.be

En het Woord van het Jaar is... swaffelen! Minimize
Swaffelen is het Woord van het Jaar 2008 geworden. In de verkiezing, waarvan de uitslag dinsdag werd bekendgemaakt, eindigde het voor de woorden wieën en bankendomino. Het Genootschap Onze Taal, Van Dale Uitgevers en dagblad De Pers organiseerden de competitie.Swaffelen staat voor "het laten slingeren van het mannelijk geslachtsdeel en er moedwillig tegen een object mee aantikken". Dat gebeurt onder andere met de bedoeling een ander of zichzelf op te winden. Wieën, dat als tweede eindigde, is gamen met een Wii-spelcomputer. Nummer drie, bankendomino, ontstond dit jaar tijdens de kredietcrisis, toen er een reeks faillissementen was van onderling verweven financiële instellingen. Voor het Woord van het Jaar kon het publiek de afgelopen twee weken op een internetsite stemmen op tien genomineerde woorden. Ruim 16.000 bezoekers lieten hun stem achter. Swaffelen won met 57 procent van de stemmen. (DWM)

Bron: zita.be

Leerlingen zien juf seksen met medeleerling Minimize
Een Amerikaanse juf van een school in Michigan moet voor de rechter verschijnen omdat ze seks had met een van haar leerlingen voor de ogen van andere studenten.

Kelly Ann Abdo zou met een van haar leerlingen seks gehad hebben in een wagen. Het voertuig stond naast het gebouw waar een schoolfeestje plaats had. Studenten zagen het koppel vrijen. Er loopt nog een zaak tegen de beklaagde. Abdo zou ook van bil gegaan zijn met een andere student. De vrouw was lerares wiskunde en werd door haar school geschorst.

Bron: www.hln.be

Geen tweede mandaat voor KUL-rector Vervenne Minimize
De Inrichtende Overheid van de Leuvense universiteit heeft beslist het mandaat van de 59-jarige Marc Vervenne als rector van de K.U.Leuven niet te verlengen. Dit betekent dat de K.U.Leuven in het voorjaar van 2009 rectorverkiezingen zal organiseren. De nieuwe rector treedt aan op 1 augustus 2009. Tot zolang blijven de huidige rector en zijn ploeg aan. Vervenne is rector sinds 2005.

Profiel
Het is de eerste keer dat over de aanduiding van de rector wordt beslist door middel van een evaluatieprocedure. Het is de Bijzondere Universiteitsraad die de rector moet evalueren voor het einde van het vierde jaar van zijn mandaat. De raad richtte in juni een evaluatiecommissie op bestaande uit Jef Roos, Christine Dekkers en Emmanuel Gerard. Zij voerden zowel met interne als representatieve externe beleidsverantwoordelijken gesprekken over Vervenne, met als leidraad het profiel van de rector dat in 2004 werd opgesteld. De Bijzondere Universiteitsraad maakte op basis hiervan een voorstel over aan de Inrichtende Overheid.

Jef Roos, ondervoorzitter van de Inrichtende Overheid, benadrukt dat de beslissing geenszins een afkeuring van de persoon Vervenne inhoudt. "Het rectorprofiel dat wij voor ogen hebben, stemde niet voldoende overeen met dat van de huidige rector. Het gaat hier om het algemene beeld van het profiel dat we de komende jaren denken nodig te hebben om de associatievorming en andere uitdagingen aan te kunnen."

Studentenraad wil andere evaluatieprocedure
De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), die op de Bijzondere Universiteitsraad mocht meestemmen over het lot van Vervenne, pleit ervoor de evaluatieprocedure te herzien. "Deze heeft immers geleid tot spanningen en wantrouwen in de hele universitaire gemeenschap. Deze situatie is voor ons verre van ideaal", aldus de studentenraad.

Vervenne (59) volgde in augustus 2005 André Oosterlinck op als rector. Hij werd toen verkozen na drie stemrondes waarbij hij het in de laatste ronde nipt haalde van hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs. Vervenne is sinds 1992 hoogleraar aan de KUL en een specialist op het gebied van het Oude Testament. (belga/adv)

Bron: www.hln.be   


Student verzint dood ouders om examen te kunnen herhalen Minimize
Een Slovaakse student heeft gedaan alsof zijn ouders waren overleden opdat hij zijn examens opnieuw kon doen. Hij legde ook valse overlijdenscertificaten voor bij de aanvraag die hij had ingediend bij de universiteit van Kosice.

Wegens 'buitengewone familiale rampspoed' zou hij niet in staat geweest zijn om zich voor te bereiden op de laatste examenperiode en daardoor zou hij opnieuw gezakt zijn, beweerde de student volgens persagentschap TASR.

De truc werkte en hij mocht zijn studie voortzetten ondanks de nog niet afgelegde examens. Het plannetje van de student kwam pas drie jaar later aan het licht. Hij wordt nu door de universiteit vervolgd wegens het vervalsen van certificaten.

Bron: www.hln.be


Moeten studenten inspringen voor stadsambtenaren? Minimize

Antwerps Open Vld-gemeenteraadslid Ann Coolsaet wil jobstudenten en interimpersoneel inzetten bij een staking. Dit moet de dienstverlening garanderen.

De staking bij het Antwerpse stadspersoneel van de socialistische vakbond ACOD twee weken geleden is nog steeds niet verteerd. “Geen enkel recht is absoluut, ook het stakingsrecht niet”, zegt Coolsaet. “Antwerpen heeft een crisisplan nodig om bij stakingen het beschikbare personeel te concentreren op de cruciale dienstverlening.

Daarnaast moet worden overwogen om extra tijdelijk personeel aan te trekken, zoals jobstudenten tijdens de vakantieperiodes en interimpersoneel. Het zou trouwens geen precedent zijn in deze stad. Al in 2000 werd op die manier een personeelstekort verholpen door de zaterdagstakingen van de ACOD.

Zo konden de musea worden opengehouden.” Personeelsschepen Marc Van Peel (CD&V) reageert voorzichtig. “Als de veiligheid of de gezondheid van de bevolking in gevaar komt, kunnen we personeelsleden opeisen”, zegt Van Peel. ”We hebben wel plannen rond de cruciale dienstverlening bij stakingen, maar dat moet gebeuren binnen een wettelijk kader rond de minimale dienstverlening. Dat wettelijk kader is er nog niet. We gaan geen stakingen breken.

Bron: www.gva.be


Mechelse studenten breken wereldrecord Twister Minimize

België is een wereldrecord rijker. De studenten van de Katholieke Hoogstudentengilde Limburgia Mechelen hebben woensdagmiddag de allergrootste Twistermat ooit op de Grote Markt van Mechelen onthuld.

Tot voor kort stond het wereldrecord Twister op naam van de Mexicaanse school Colegio Capoverde met een omvang van 1.021,44 m². Door 600 gestipte matten aan elkaar te verbinden bekwam de Mechelse studentenclub nu een omvang van 1095,258 m². Pas wanneer het record wordt bevestigd door vertegenwoordigers van het Guinness Book of Records, zal de prestatie in het recordboek worden opgenomen.

Een makkelijke taak was het volgens preses Kristof Bornbergen niet en de studenten moesten heel wat lessen aan zich voorbij laten gaan om de wereldrecordpoging tot een goed einde te brengen.

Woensdagmiddag mochten geïnteresseerden naar believen een spelletje twister komen spelen op het reusachtige tapijt. De studenten hebben een serieuze financiële inspanning moeten leveren om te slagen in het record en gaan hun tapijt nu mogelijk verkopen via eBay om toch iets van hun geld terug te recupereren.

Bron: www.gva.be


Hogeschool Gent gaat fors uitbreiden Minimize
Hogeschool Gent werkt aan een masterplan om het stijgend aantal studenten de baas te kunnen.
In het plan is onder meer sprake van verbouwingen en de aankoop van nieuwe gebouwen.

Hogeschool Gent kocht een maand geleden nog de gebouwen van de Nationale Bank aan het Bisdomplein. Daar zal een grote kunstbibliotheek worden ondergebracht voor de afdelingen Beeldende Kunst en Muziek. De administratie zal verhuizen naar de Kortrijksesteenweg.

Hogeschool Gent is de grootste hogeschool van het land. Het plan moet tegen 2013 gerealiseerd zijn.

Bron: www.deredactie.be


Leerlingen Halle bezoeken vluchtelingenkamp Minimize
In Halle gaan 180 leerlingen uit het secundair onderwijs donderdag 27/11 en vrijdag 28/11 naar een nagebouwd vluchtelingenkamp in het stadspark
De jongeren van het tweede jaar moeten op die manier kennismaken met een vluchtelingenkamp en leren wat het betekent om op de vlucht te zijn.

Het project wordt georganiseerd door 31 studenten lerarenopleiding van de Brusselse Erasmushogeschool.

"Het is een simulatiecel waar leerlingen zich helemaal moeten inleven, en wij ook natuurlijk", zegt studente Charlie Schmidt.

"Als leerkracht moet je zaken zelf leren organiseren. We willen ook wereldburger zijn en de leerlingen iets bijleren over wat er in de wereld gebeurt."

Bron: www.deredactie.be


Elevate 08 zaterdag 22/11 Minimize

JIM en Elevate presenteren “Elevate” dat op zaterdag 22 november plaatsvindt in Club Industria in Antwerpen. Niet de zoveelste zakelijke jobbeurs, maar een careerstart event met een ongewone maar zeer aantrekkelijke combinatie van jobs & Nightlife!
Alsnog dat nog niet genoeg is zijn er ook gratis optredens van Buscemi, Sweet Coffee en Sven Van Hees.

18 van België’s grootste bedrijven zullen op Elevate pronken met hun vacatures in de loungegetinte exposantenruimte. Onder andere Jetair, StartPeople, Netlog, enz. zijn benieuwd naar jouw kwaliteiten, jij hoeft enkel je achterste op een van de lederen poefjes te nestelen en te luisteren naar wat misschien wel jouw toekomstige job inhoudt.

Maar Jim en Elevate zouden zichzelf niet zijn als er geen streepje muziek aan te pas kwam. Tussen het “jobshoppen” door, kan je in de concertruimte meegenieten van artiesten als Buscemi, Sweet Coffee en Sven Van Hees, Feesten tot kot in de nacht is toegestaan! De toegang is bovendien volledig gratis voor laatstejaarsstudenten en mensen met een universitair of hoger, niet-universitair diploma.

Meer info: www.elevate08.be


Studenten kennen oorzaak toekomstig lerarentekort Minimize

VVS-voorzitter Gertie De Fraeye: “Net als vroeger moeten studenten al na hun tweede bachelorjaar kunnen beginnen met de specifieke lerarenopleiding zodat ze deze simultaan kunnen volgen met de rest van hun opleiding. Op die manier verliezen ze niet langer een extra jaar en zadelen we het onderwijs niet op met nieuwe leraarstekorten”.

Al bij de goedkeuring van het decreet waarschuwde VVS dat het hogere inschrijvingsgeld, de langere studieduur en de onnodige studieduurverlenging door het gebrek aan flexibiliteit de studentenaantallen zou doen kelderen.

Studenten mogen sinds de BaMa-hervorming maar aan de specifieke lerarenopleiding beginnen na het behalen van hun bachelordiploma, dus nadat ze het derde jaar hoger onderwijs met succes hebben afgerond. Vroeger konden de studenten hier al een jaar vroeger aan beginnen en de lerarenopleiding beter spreiden. In combinatie met de lichte verzwaring van de lerarenopleiding naar 60 studiepunten, wordt het voor studenten nu onmogelijk om deze nog samen af te werken met het masterdiploma. VVS vindt dat deze rigiditeit moeilijk te rijmen valt met de flexibilisering van het hoger onderwijs. Terwijl het hele hoger onderwijs wordt geflexibiliseerd waardoor studenten gemakkelijker studies kunnen combineren en aanpassen aan hun eigen werkritme, is het absurd dat de overheid de studenten uit de lerarenopleiding deze flexibiliteit ontzegt! Studenten in professionele bachelors krijgen daarentegen wel de kans om al na twee jaar (120 studiepunten) te beginnen met hun specifieke lerarenopleiding: dit verschil in behandeling is onlogisch en discriminerend.

Bovendien maakte de hervorming de lerarenopleiding tot vier keer duurder. Voor de vroegere opleiding betaalde je een vast bedrag van 130 euro. De vernieuwde specifieke lerarenopleiding telt sinds kort 60 studiepunten. Het forfaitaire inschrijvingsgeld van 130 euro werd opgeheven en studenten moeten nu 540 euro betalen. Deze verviervoudiging van het studiegeld staat helemaal niet in verhouding tot de beperkte studieduurverlenging en betekent voor minder gegoede studenten een bijkomende financiële drempel bovenop de extra kosten van een jaartje langer studeren.

“Voor het realiseren van gelijke onderwijskansen voor de sociaal zwakkere kinderen op de schoolbanken, zijn meer leraren die zelf uit een sociaal minder gegoed milieu komen nochtans cruciaal”, stelt voorzitter Gertie De Fraeye.

Nu duidelijk is dat de hervormde lerarenopleiding tot tekorten leidt, vraagt VVS een bijsturing van de toelatingsvoorwaarden. VVS vraagt dat ook studenten in academische bachelors al kunnen beginnen met hun specifieke lerarenopleiding van zodra ze de eerste twee jaar van hun bachelor (120 studiepunten) hebben afgelegd. Op die manier zouden de studenten hun lerarenopleiding toch over twee jaar kunnen spreiden, waardoor ze niet onnodig tijd verliezen.

www.vvs.ac


10e editie Nacht van de student Minimize

De Nacht van de student bestaat 10 jaar en dat moet gevierd worden, met een serieuse toer door heel Vlaanderen waaronder Kortrijk, Mechelen, Hasselt en Brussel. De eerste halte is deze vrijdag in Antwerpen. Zoals steeds kan je met 1 ticket op 5 locaties binnen en voor deze verjaardagseditie is de line-up niet van de minste, oa. Line-up Laurent Wolf, Milk Inc., Max Greyson, Storm, Hadise, Peter van de Veire.

De data voor de andere locaties zijn:
Kortrijk: 6/11, Mechelen: 13/11, Hasselt: 26/11, Brussel: 18/12.

Meer info: www.nachtvandestudent.be


Schoolfactur te zwaar. Minimize

Schoolfactuur te zwaar voor veel ouders.

Steeds meer ouders hebben volgens De Morgen moeite om de schoolfactuur van de kinderen te betalen. In sommige scholen loopt het onbetaalde bedrag daardoor op tot 25.000 euro.

Scholen zien zich door de trend almaar vaker genoodzaakt om deurwaarders naar de ouders te sturen. Tegelijk richten steeds meer gemeenten een fonds op om ouders in moeilijkheden te kunnen bijspringen. De vzw SOS Schulden op school zag het aantal hulpaanvragen dit jaar verdubbelen. En een enquête van de vakbond ABVV in het voorjaar maakte duidelijk dat 35 procent van de ouders moeite heeft om de schoolfactuur te betalen.

De Koning Boudewijnstichting zal de onderwijsnetten vragen om de komende weken een steekproef te organiseren rond onbetaalde schoolrekeningen. "We horen hier en daar dat er een schuldenberg is die kan oplopen tot 25.000 euro. In sommige scholen zou een derde van de facturen niet betaald worden", zegt de stichting.


Helft van studenten klust bij. Minimize

De helft van de studenten verdient bij.

De helft van de studenten hoger onderwijs klust tijdens het academiejaar bij, deels om hun studiekosten maar vooral om hun andere kosten te betalen. Hogeschoolstudenten (55,7 procent) doen dat beduidend vaker dan universiteitsstudenten (40,6). Een en ander blijkt uit een enquête van het studiebureau Ivox bij ongeveer duizend studenten.

Gemiddeld werken studenten 9,2 uur per week en verdienen ze daarmee 341,1 euro per maand. Hoe ouder de student, hoe vaker hij een bijverdienste heeft. Slechts 14 procent van de studenten geeft aan te moeten werken om zijn studies (inschrijvingsgeld, cursussen en handboeken, enz.) zelf te betalen. Bijna de helft daarentegen heeft een studentenjob om zijn 'sociaal leven' te kunnen financieren. Ook naar reizen (11,7 procent), kledij (5,7 procent) en tankbeurten (12 procent) gaat veel geld.

Jongens werken even vaak als meisjes, maar jongens gebruiken het geld vooral om uit te gaan. Meisjes besteden opvallend meer aan kledij, maar ook aan de huur van hun kot.


Schietpartij in Finland Minimize
De 22-jarige man die gisteren op een school in het westen van Finland tien leerlingen doodschoot alvorens de hand aan zichzelf te slaan, heeft brieven achtergelaten waarin hij liet weten dat hij de mensheid haatte. Dat heeft de leider van het politieonderzoek, Jari Neulaniemi, gezegd.
De schutter, Matti Juhani Saari, liet in twee handgeschreven boodschappen weten dat hij zijn actie sinds 2002 gepland had. Hij zei dat hij de mensheid haatte en dat de oplossing een Walther 22 was, een verwijzing naar het kaliber van het pistool waarmee hij het bloedbad van dinsdag aanrichtte.

Saari was maandag nog door de politie ondervraagd over enkele filmpjes die hij in de afgelopen weken op YouTube had gezet. De politie liet hem echter gaan omdat er geen juridische gronden waren om hem vast te houden.
In een van de filmpjes is Saari aan het schieten op een schietbaan. Het filmpje bevat ook de boodschap dat het 'hele leven oorlog en pijn' is en dat iedereen zijn eigen persoonlijke oorlog alleen vecht. In een ander filmpje richt hij zijn pistool op de camera en zegt hij in Schwarzenegger-Engels 'Jij bent de volgende die sterft' alvorens vier kogels af te schieten. Novum

Studay 25 september Minimize

Donderdag 25 september organiseert Antwerpen Studentenstad vzw voor de vijfde maal StuDay. Op StuDay verwelkomt de stad Antwerpen haar 33 000 studenten met een groots feest op de Gedempte Zuiderdokken.

Sinds 2004 wordt StuDay in samenwerking met de diensten studentenvoorzieningen van het hoger onderwijs, de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen en het Antwerps studentenoverleg georganiseerd. Aansluitend op de officiële academische opening kunnen studenten van 14 tot 20 uur gratis terecht op de Gedempte Zuiderdokken voor een mix van livemuziek, sport en tal van informatie- en cultuurstands.

De vijfde editie moet een feesteditie worden. Op de verschillende podia staan onder andere Vive La Fête, Peter Vandeveire, Hotel Amigo (Jenne Decleir), The Subtitles en een surpriseact. StuDay betekent traditioneel de start van het nieuwe cultuurchequeseizoen. Studenten kunnen ook weer een sportsticker aankopen, nieuwigheid is het gratis sportchequeboekje dat ze erbij krijgen. Dit boekje wordt aangeboden in samenwerking met Student Sportweb van de studentenvoorzieningen Antwerpen.

Meteen na StuDay vertrekt een studentenparade van Studiant met DJ Licious (Studentenparade 2007, Noxx), richting muziekclub Petrol waar rond 22 uur het slotfeest start met een optreden van o.a. Shameboy. Naast Petrol stellen verschillende andere cultuurhuizen hun deuren aan verlaagd tarief open voor de student. 

Voor alle informatie kan je terecht op www.studay.be


VVS volgt mening van Milquet! Minimize
Vlaamse Vereniging voor Studenten volgt Milquet!
Het is een gedurfd standpunt, maar het VVS (de Vlaamse overkoepeling van heel wat studentenraden) is het eens met het voorstel van Joël Milquet om studentenarbeid enkel nog toe te laten in de zomer.
Hun argumenten hiervoor zijn dat werkstudenten dan niet langer gediscrimineerd worden (momenteel krijgen jobstudenten voorrang op werkstudenten omdat de eersten voordeliger zijn) en dat de regeling veel transparanter wordt.

Ons volledige dossier rond studentenarbeid kan je hier vinden.

Milquet wil studentenarbeid verminderen Minimize

Studentenarbeid terug enkel in de zomer?
Minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) wil studentenarbeid opnieuw beperken tot de zomermaanden.
Nu mogen studenten 23 dagen in de zomermaanden werken en 23 doorheen het jaar. Dit wil Milquet verminderen naar 33 in de zomermaanden.

Voor studenten die doorheen het jaar hun studentenjobs meer dan nodig hebben, kan dit wel eens serieuze gevolgen hebben. Gelukkig loopt het allemaal zo'n vaart niet en zijn de meeste andere politieke partijen en de horeca serieus gekant tegen dit voorstel.
Meer info..


Studenten outsourcen huiswerk Minimize
Studenten outsourcen huiswerk naar India
In Groot-Brittanië is een groot onderzoek aan de gang naar studenten die hun informatica-projecten voor school uitbesteden aan Indiase developers voor een heel laag prikje. Over heel de wereld zijn zo al 1000 studenten betrapt, waarvan een derde uit het Verenigd Koninkrijk kwamen.
De onderzoekers geven zelf aan dat het moeilijk te ontdekken is, aangezien er heel veel van deze sites zijn waar je job offers kan ingeven.

Nu de studenten hun huiswerk toch uitbesteden kunnen ze Studiant misschien wat komen helpen met het onderhouden van hun websites. :-)
Meer...

Mentosfonteinen Minimize
Studenten zorgen voor recordaantal Mentosfonteinen
 
LEUVEN - Op het Ladeuzeplein in Leuven hebben 1.360 jongeren elk een zogenaamde Mentosfontein geactiveerd. Daarmee hebben ze een wereldrecord gevestigd dat in het Guinness Book of World Records vermeld zal worden. Het vorige record dateert van vorig jaar oktober toen in de Amerikaanse staat Missouri 973 Mentosfonteinen gerealiseerd werden.
 
De spectaculaire fontein ontstaat door een Mentos-muntje in een fles soda te laten vallen. Het opmerkelijke fenomeen werd ontdekt door het Amerikaanse Eepy Birds-duo. De twee woonden vanmiddag in Leuven de wereldrecordpoging bij. Wereldwijd zijn er al diverse recordpogingen geweest. Het initiatief in Leuven ging uit van een groep studenten uit de faculteitskring Economica in het kader van de kringverkiezingen.
 

Mentos is een product van Perfetti Van Melle. Dit bedrijf beloofde voor elke Leuvense fontein een euro te zullen schenken aan de "Make a Wish Foundation".

Lees meer in het artikel van het Nieuwsblad

 


Fuiven zonder kater Minimize

Fuifpunt verzamelt verhalen van organisatoren die om een of andere niet-alcoholische reden een kater hebben overgehouden aan hun fuif.  

Vlaanderens crème de la crème van de DJ scene Zaki, Dirk Stoops, D’Stephanie, Jan Van Biesen, Buscemi, Gerrit Kerremans, Bobby Ewing en Koenie doen ook hun verhaal. De komende weken maken ze hun meest verrassende feestervaringen openbaar op www.fuifpunt.be. 

Wie Fuifpunt een verhaal bezorgt, maakt kans op één van de promokits die Fuifpunt verdeelt. Met daarin 1000 inkombandjes, 100 buttons, een bon goed voor 5000 flyers en Fuifpunt’s checklist fuiven. Eén uitverkorene wint zelfs een DJ set van Buscemi! Meedoen? Post als de bliksem je fuifblooper via www.fuifpunt.be!


De wisselbeker Vlaamse Scriptieprijs Minimize

Win 2500 euro en geniet van de media-aandacht! EN krijg een feestje van jouw studentenclub!!

Laat iets van je horen
Schrijf een artikel (maximum 7000 tekens) over jouw BaMa-eindproject. Upload het samen met je eindwerk vóór 15 oktober 2008 via www.scriptieprijs.be.

Laat iets van je zien
De Vlaamse Scriptieprijs brengt jouw eindwerk onder de aandacht van kranten, dagbladen en andere media. Bovendien komt het in de Scriptiebank terecht, een visitekaartje voor je latere carrière.

500 euro voor een feestje om je overwinning te vieren en een wisselbeker voor jouw studentenvereniging!
Als je je inschrijft voor de scriptieprijs, kan je aangeven bij welke club of vereniging je zit. Als je dan wint, krijgt deze club 500 euro om een feestje voor jou te geven.
Als club is het natuurlijk interessant om de scriptieprijs te promoten, zodat jouw vereniging de felbegeerde wisselbeker kan binnenhalen!

Voor BaMa’s met ambitie: www.scriptieprijs.be


Studenten tegen NSV! Minimize

De extreem-rechtse NSV diende een aanvraag in om erkend te worden aan de Universiteit Gent.  Naar aanleiding hiervan spannen tal van studentenverenigingen zich in om deze erkenning tegen te gaan. Het is een knokploeg gelinkt aan het Vlaams Belang (mede-opgericht door Bruno Valkeniers). Ze doen aan politiek door het gebruik van geweld en willen nu legitimiteit verkrijgen door deze erkenning.

Een aantal studentenverenigingen hebben daarom een petitie opgestart. We willen zoveel mogelijk tegenstemmen verzamelen en zo een drukkingsmiddel creëren dat de directie moet overtuigen deze erkenning te weigeren. Ongeveer 10 % van de studenten aan de UGent zullen tegen donderdag deze petitie getekend hebben.

Meer info : www.geenNSV.be


Vertel je TDflaters! Minimize

Je fuifgangers wandelen moeten sturen omdat je om 1u door je drankvoorraad heen zat? Flopte je metalfuif omdat er net die avond 10 kilometer verderop een metalfestival met grote namen doorging? Een feest georganiseerd volgens alle regels van de kunst maar al om middernacht het gezelschap van de politie wegens geluidsoverlast?
Overdonder Fuifpunt met je grootste fuifkater, en je wordt er nog voor beloond ook!

Wat moet je doen?
Simpel: vertel ons de flater(s) die je als fuiforganisator meemaakte via ww.fuifpunt.be.

Wat kan je winnen?
Alle inzendingen krijgen professioneel Fuifpuntadvies.
Je maakt kans op een promokit! Met Fuifpunt’s promokit maak je reclame voor je volgende feest met 5000 gratis flyers en smuk je ‘t op met gadgets voor jezelf en je fuifgangers!
Maar dat is niet alles: DJ en Fuifpuntpeter Buscemi beloont het beste verhaal met een DJ set in het najaar. Wie weet dus wel op jouw volgend feestje!
Pen dus als de bliksem je organisatorische blunders neer op www.fuifpunt.be!


Snellinks Minimize


   Copyright Studiant vzw © 1995-2010   
 
Ga verder naar de Studiant site